4K – argumente pro si contra

Am modificat articolul ultima data pe: 02.04.20

 

Televizoarele si monitoarele 4K sunt din ce in ce mai raspandite, motivele pentru care acest lucru are loc fiind destul de multe: o claritate a imaginii care ofera o experienta unica, indiferent de distanta la care te pozitionezi, posibilitatea de a privi la o calitate demna de apreciat si fisierele video 3D, dar si raportul calitate-pret corect. Nu trebuie insa sa ignoram detaliile mai putin placute, cand vine vorba de aceste device-uri, iar pe primul loc e continut destul de saracacios pentru tara noastra.

 

Chiar daca deja apar pe piata device-uri cu rezolutie 8K, in Romania inca suntem in cautarea celor 4K, ce ne pot oferi o experienta unica, uimitor de clara, chiar daca adesea vin cu o serie de costuri destul de mari. 

Pentru a cumpara in cunostinta de cauza un monitor/TV cu astfel de specificatii, te invitam sa parcurgi textul de mai jos, in care iti vom vorbi despre ce anume e tehnologia 4K, dar si de avantajele si dezavantajele pe care le aduce.

 

Ce este 4K

Probabil ai auzit foarte des de o astfel de rezolutie, mai ales atunci cand vine vorba de monitoare si televizoare. Ea e una destul de recenta si din ce in ce mai populara, care ofera continut video de o claritate foarte buna, de patru ori mai performanta decat Full HD. 

Aceasta mai e denumita si Ultra HD si are pixelii dispusi in format 3840 x 2160, motiv pentru care totul e incredibil de realist. 

 

 

Argumente pro 

Daca nu esti inca sigur/a de faptul ca vrei sau nu sa achizitionezi un astfel de device, noi venim in intampinarea ta cu o serie de puncte forte pe care le are aceasta rezolutie:

Imagini clare si placute – principalul motiv pentru care oamenii aleg sa investeasca in dispozitivele 4K e acela ca ele ofera continut de calitate superioara. Totul e foarte clar si sunt surprinse cu usurinta chiar si detaliile foarte fine, precum riduri, alunite, fire albe, expresii faciale etc. 

Ecranele cu o astfel de rezolutie redau totul intr-un mod mult mai realist, au un contrast foarte puternic, culori naturale si umbre nuantate, fiind foarte apreciate pentru asta. 

Experienta 3D imbunatatita – datorita performantelor pe care le aduce cu sine acest format, te vei bucura cu adevarat si de continut 3D. Insa, pentru asta trebuie ca si dispozitivul pe care-l folosesti sa aiba o astfel de functie. 

Precizie mai buna – acesta e un alt avantaj al monitoarelor/televizoarelor 4K. Ele ofera o precizie imbunatatita, astfel incat obiectele plasate la distanta iti vor parea mult mai aproape.

Claritate indiferent de distanta de la care privesti – uneori folosesti un ecran pentru filme, alteori pentru jocuri sau alte tipuri de activitati. Display-urile 4K au performante foarte bune atat cand esti la distanta, cat si atunci cand privesti de aproape. In ceea ce priveste acest ultim aspect, asta se intampla deoarece imaginile sunt dense, iar pixelii individuali nu ies in evidenta. 

Protejeaza ochii – televizoarele si monitoarele care vin la pachet cu aceasta rezolutie nu strica ochii. Ele redau totul foarte clar, motiv pentru care nu trebuie sa iti fortezi vederea. 

Raport calitate-pret corect – chiar daca sunt putin mai scumpe, device-urile 4K isi merita banii. Le vei gasi chiar si la costuri mai mici, daca urmaresti frecvent ofertele si actionezi atunci cand gasesti un pret redus, pe care sa ti-l permiti. 

Din ce in ce mai mult continut 4K – chiar daca la ora actuala nu putem spune ca aveam prea multe televiziuni/videoclipuri/filme care sa ne ajute sa ne bucuram cu adevarat de aceasta rezolutie, ea este una de viitor, care capata din ce in ce mai mult teren, motiv pentru care aceste device-uri sunt o buna investitie. 

 

Argumente contra

Inainte de a achizitiona un device 4K e firesc sa iei in calcul si aspectele mai putin placute. Pentru unii ele pot conta, pentru altii, nu. 

Prea putin continut disponibil – primul motiv care ar trebui sa te puna pe ganduri e contentul nativ cu aceasta rezolutie. De exemplu, poti gasi cateva filme pe platforme precum Netflix, te poti uita la anumite clipuri de pe YouTube si ai si o televiziune la noi in tara care emite in format 4K – Digi. 

 

 

Da, astfel de variante de continut sunt din ce in ce mai frecvente, dar, pana ajung sa fie cu adevarat populare, e posibil sa ai nevoie de un device mai performant. 

Cost de achizitie mai mare – trebuie sa fii constient/a de faptul ca un televizor sau un monitor curbat sau nu, necesita si o investitie financiara mai mare cand are aceasta rezolutie. Rareori ele au un pret mai mic de 3.000 lei. Asadar, calculeaza cu grija bugetul pe care il ai disponibil. 

Consum de energie mai ridicat – device-urile 4K vin la pachet si cu un cost de energie mai ridicat, ceea ce e si normal avand in vedere faptul ca, teoretic, ar trebui sa aiba un ecran mai generos, iar acest lucru duce bineinteles la cresterea consumului. 

E o investitie ce merita banii atunci cand folosesti un ecran generos – ia in calcul o astfel de achizitie doar atunci cand vrei sa cumperi un TV cu o diagonala de cel putin 50 inch sau un monitor ce are cel putin 27 de inch. Altfel, diferentele vizuale nu vor fi semnificative, in comparatie cu o varianta Full HD, de exemplu.

Daca ai parcurs pana la final acest text, inseamna ca esti suficient de informat pentru a lua decizia finala. Ceea ce iti mai ramane de facut este sa stabilesti un buget realist si sa incepi sa cauti ofertele disponibile atat pe piata online, cat si pe cea offline. Periodic sunt reduceri, motiv pentru care, daca nu te grabesti sa faci o astfel de achizitie, ia-ti timp pentru a studia preturile un timp ceva mai indelungat. 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre