5 componente PC esentiale pentru un sistem care sa functioneze optim

Am modificat articolul ultima data pe: 03.04.20

 

Atunci cand vrei sa folosesti un sistem de tip desktop, elementele pe care le are in interior carcasa sunt foarte importante. Ele trebuie alese cu grija, astfel incat sa iti ofere performantele de care ai nevoie in anumite situatii.

De exemplu, pentru o intrebuintare clasica, rezultate foarte bune poate da un procesor i5, cu o memorie de 4 GB, un spatiu de stocare de 1TB si o placa video dedicata, cu memorie de cel putin 2GB, de tip DDR4 sau DDR5.

Cand vine vorba de gaming, cerintele ar trebui sa fie mai mari si anume: un procesor i7, i9, Ryzen 5, Ryzen 7, o memorie RAM de cel putin 6 GB, o stocare pe SSD si o placa video cu memorie de cel putin 6 GB, de tip DDR5 sau DDR6.

Sa vedem insa mai pe larg care sunt cinci dintre cele mai importante componente ale unui sistem.

 

Procesorul

Cand e vorba de procesoare, prima data trebuie sa tii cont de brand. Ai doua variante: Intel si AMD. Device-urile de la Intel sunt intalnite cel mai frecvent pe computerele cu performante de inalt nivel, deoarece ele ofera rezultate foarte bune si o flexibilitate sporita. Modelele de la AMD pot atinge si ele rezultate decente si sunt preferate mai ales pentru faptul ca sunt mai accesibile din punctul de vedere al costului de achizitie.

Sunt si o serie de caracteristici ale acestei componente pe care trebuie sa le urmaresti:

Numarul de nuclee – cu cat sunt mai multe, cu atat sistemul va rula mai rapid, deoarece si procesorul va fi unul mai bun. De exemplu, cele i7, de la Intel pot avea 6 nuclee, iar cele i9 pana la 18. Pentru utilizatorii clasici va fi in regula un model cu pana la patru elemente de acest fel, insa, daca e vorba de gaming, urmareste-le pe cele care au peste patru.

Frecventa de lucru – acest detaliu se exprima in GHz sau MHz, iar valoarea ei este aceeasi pe fiecare dintre nuclee. De exemplu, la patru nuclee, o frecventa de 2.4 GHz nu inseamna o valoare adunata, ci 2.4 GHz pe fiecare. Intr-o intrebuintare simpla, patru nuclee de pana la 2.4 GHz vor face fata cu succes, insa, daca e vorba de gaming si grafica, pentru performante bune mergi pe modele cu mai mult de patru nuclee si frecventa nu mai mica de 2.5 GHz.

Memoria Cache – ei bine, aceasta caracteristica e si ea importanta, deoarece iti va permite sa accesezi cu mai multa usurinta datele pe care obisnuiesti sa le folosesti cel mai frecvent. Pentru a te bucura de rezultate cat mai rapide, indreapta-ti atentia spre procesoare care ofera in jur de 6 MB.

 

 

Placa video

Ni se pare esential sa vrei sa alegi pentru PC-ul tau cea mai buna placa video, deoarece marea majoritate a celor care doresc sa-si cumpere in zilele noastre un sistem desktop fac acest lucru pentru gaming si stim bine cat conteaza partea de grafica intr-o astfel de activitate.

Placile video pot fi de la NVIDIA sau AMD. Primele sunt mai performante si ofera rezultate mult mai bune in marea majoritate a cazurilor, iar cele din urma au un raport calitate-pret foarte bun, ceea ce e convenabil pentru cei care nu dispun de un buget extrem de generos.

In ceea ce priveste tipul acestei componente, ea poate fi dedicata sau integrata. Cea recomandata de noi e prima varianta, deoarece e separata de procesor, poate fi schimbata cu usurinta daca vrei ceva mai performant si are memorie proprie, nefiind necesar sa ia din cea a procesorului.

 

Memoria RAM

Placutele cu o astfel de memorie sunt foarte importante atunci cand vine vorba de procesarea rapida a datelor. Ele reprezinta memoria principala a calculatorului si ideal ar fi sa aiba o capacitate cat mai buna.

Pentru cei care nu au asteptari foarte mari, deoarece nu sunt interesati de o intrebuintare intensiva a device-ului, o valoare de circa 4 GB e suficienta pentru a avea rezultate decente. Daca e vorba de activitati mai solicitante, va trebui sa-ti indrepti atentia spre o memorie RAM de cel putin 6 GB.

Partea buna e ca la un sistem desktop aceste placute pot fi schimbate destul de usor si au un pret destul de accesibil, deci, daca vei dori un upgrade, nu e chiar dificil si costisitor de facut.

 

Spatiu de stocare

Un PC trebuie sa-ti ofere si suficient loc pentru a pastra in memoria lui fisiere multimedia pe care sa le accesezi atunci cand ai nevoie. Ei bine, stocarea datelor se poate face in doua moduri:

HDD – e o varianta intalnita foarte frecvent pentru faptul ca la un pret decent poti avea parte de un spatiu generos. O astfel de componenta e destul de zgomotoasa, dar si lenta (pana in 150 MB/s)

SSD – reprezinta alegerea persoanelor care vor sa acceseze rapid fisierele dorite si sa nu auda mereu zgomotul care se produce in interior de la unitatea de stocare. E o varianta mult mai rapida (550 MB/s), care nu se incalzeste, dar costa ceva mai mult, mai ales daca vrei o capacitate de stocare mai generoasa.

 

 

Carcasa

Pentru a functiona, e necesar ca toate elementele unui sistem desktop sa fie asezate si instalate intr-o carcasa. Aceasta trebuie aleasa cu grija, in functie de ce anume vrei sa contina, deoarece unele piese componente trebuie sa fie fixate pe anumite dimensiuni.

Carcasele pot fi orientate vertical sau orizontal. Cele din prima categorie reprezinta o varianta folosita mai rar, dar e preferata pentru faptul ca poate fi montata pe birou, sub monitor nefiind nevoie de un loc special pentru ea in partea de jos a biroului. Ofera acces rapid la diverse porturi care-s pe partea din fata si poate da senzatia de sistem compact.

Cele din a doua categorie pot fi intalnite sub mai multe denumiri: Mini-Tower (recomandate pentru sarcini de rutina, simple), Mid-Tower (cele mai populare cand vine vorba de munca la birou si activitati clasice) si Full-Tower (preferatele gamerilor).

Acestea, credem noi, ar putea fi cele mai importante componente de luat in calcul la achizitia unui PC. Urmareste-le cu atentie si ia cea mai buna decizie pentru ceea ce ai tu nevoie.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre