6 aspecte de considerat cand vorbim despre rezolutia unui monitor

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.20

 

Cunoscuta ca fiind reprezentata drept numarul de pixeli pe care-i poate afisa un ecran, rezolutia nu a fost intotdeauna atat de clara cum este astazi, ci initial era la un nivel mult mai jos, in care pixelii erau vizibili si ecranele aveau un mic tremurat. Astazi poti alege o varianta care sa-ti ofere rezultate decente, precum HD, QHD sau Full HD, dar si foarte bune, daca optezi pentru 4K sau 8K. Aceasta caracteristica e legata si de placa video, deoarece este afisata in masura in care aceasta o permite. 

 

Rezolutia ecranului este un aspect foarte important pe care trebuie sa il iei in calcul atunci cand vrei sa achizitionezi un monitor sau un laptop, motiv pentru care trebuie sa stii ce este ea, prin ce se caracterizeaza, ce valori poate avea si cum anume o poti obtine. Despre asta vom vorbi in cele ce urmeaza. 

 

Ce este rezolutia

De fiecare data cand vrem sa cumparam un laptop sau un sistem desktop, e necesar sa fim atenti la rezolutie, deoarece e un aspect esential cand vorbim de device-uri cu ecrane. 

Aceasta caracteristica se ocupa de redarea imaginilor pe display, mai exact de claritatea lor. Ea face referire la numarul maxim de pixeli ce poate fi afisat si e cunoscuta ca reprezentand numarul de pixeli orizontali si verticali care pot sa apara pe un monitor. 

 

 

Cum era setata initial 

Cand au aparut primele computere, indiferent de caracteristicile monitorului, puteai sa alegi una dintre optiunile disponibile, datorita placii video, mai exact a driverelor acesteia. Apoi au aparut variantele in care sistemul detecta automat ceea ce aveai nevoie si iti regla imaginea in asa fel incat sa fie potrivita pentru modelul tau. 

 

Cum e astazi 

Usor-usor lucrurile au avansat si s-au dezvoltat tehnologiile video de inalta calitate, imaginile cu aspect 16:9, motiv pentru care s-au complicat putin si aspectele legate de setarea aceasta. Acum, Windows-ul detecteaza automat rezolutia implicita a monitorului (pe care o poti alege in functie de claritatea pe care o vrei), dar si cea pe care o poate suporta maxim placa video (ce trebuie sa fie compatibila cu monitorul) si ajusteaza totul in asa fel incat sa ai parte de o experienta cat mai placuta. 

Daca dupa instalare imaginea nu este afisata asa cum e normal, pentru a oferi claritate, ci e distorsionata, cu pictograme prea mari si pixeli vizibili, cauta pe Internet driverele modelului tau de computer si introdu-le manual in sistem. 

 

Ce inseamna progresiv si intretesut 

Probabil ai observat ca la unele ecrane rezolutia apare in valori care la final au litera “p”, iar la altele “i” (de exemplu, 720p, 1080i etc.). Aceasta din urma nu mai e atat de frecventa, deoarece a fost inlocuita cu prima. Te-ai intrebat vreodata ce semnifica aceste litere? Ei bine, se pare ca aceste aspecte tin de rata de refresh, mai exact de reimprospatarea imaginii. 

Vom incepe mai intai cu cele intretesute (“i”), deoarece au fost primele care au aparut. In acest caz, monitoarele erau construite in asa fel incat pixelii pari si impari erau afisati pe rand. Avand in vedere aceasta prezentare alternativa a lor, ecranul palpaia, ceea ce era neplacut. Probabil si tu stii acest lucru, care era vizibil mai ales atunci cand un display trebuia filmat sau fotografiat. 

Pentru a rezolva aceasta problema, producatorii au crescut numarul de afisari intr-o secunda (rata de refresh), apoi au construit ecrane performante, LED, astfel aparand imaginile progresive. Asadar, “p” e prescurtarea de la progresiv. In astfel de cazuri, liniile cu pixeli sunt desenate unele dupa altele, secvential. Continutul nu mai tremura, ci e afisata intr-un mod clar si placut. 

 

Cate tipuri de rezolutie exista

Odata cu dezvoltarea monitoarelor si implicit a tehnologiilor care permit afisarea mai multor tipuri de imagini, au aparut mai multe valori care dau informatii in legatura cu rezolutia. Vom vorbi insa de cele mai comune:

720p – in acest caz e vorba de ecranele ce permit afisarea in format HD sau HD Ready, la 1280 x 720 pixeli. Sunt prezente in zilele noastre tot mai rar, deoarece sunt inlocuite incet-incet cu variante care ofera continuturi mai clare de atat. 

1440p – aici e vorba de 2560 x 1440 pixeli, o rezolutie progresiva, cunoscuta si sub numele de QHD/Quad HD. Ea furnizeaza imagini de patru ori mai performante fata de varianta amintita anterior. 

 

 

1920pi – aducem acum in discutie cea mai comuna metoda de afisare. E vorba de formatul Full HD, (1920 x 1080 pixeli) care e intalnit pe marea majoritate a ecranelor care sunt prezente pe laptopurile si monitoarele decente si e suficient de performant pentru a oferi o experienta placuta. 

2160p – cunoscuta ca fiind o rezolutie de 3840 x  2160 pixeli, aceasta e la ora actuala una foarte cautata, mai ales de catre gameri si pasionatii de filme de inalta calitate. E cunoscuta sub denumirea de 4K, UHD sau Ultra HD si ofera performante de patru ori mai bune fata de Full HD. 

4320p – cu o afisare de 7680 x 4320 pixeli, aceasta varianta mai e numita si 8K. Ea reprezinta viitorul in ceea ce priveste aceasta caracteristica a monitoarelor, insa e intalnita foarte rar, deoarece prea putine device-uri sunt capabile sa o redea. E de 16 ori mai performanta decat Full HD, deci va oferi o claritate greu de imaginat. 

 

La ce sa ai grija ca sistemul sa poata reda imaginile dorite

Daca iti doresti sa poti vizualiza continut video de o anumita rezolutie, trebuie sa stii ca nu e suficient un monitor care permite acest lucru. E necesar sa ai si o placa video care sa fie capabila sa o redea. Degeaba cumperi un display 4K, daca sistemul permite doar afisarea imaginilor Full HD. 

O alta problema e legata de vizualizarea unor videoclipuri de rezolutie diferita fata de cea a ecranului. Ei bine, daca intampini astfel de situatii, monitorul poate sa converteasca imaginea astfel incat ea sa fie afisata in mod corespunzator, dupa caracteristicile suportate (downsampling – sub-esantionare). 

De exemplu, daca un clip este 4K si display-ul reda maxim Full HD, acesta va fi convertit la aceasta rezolutie. Insa, nu te astepta sa se intample si invers, deoarece nu ii poti cere ecranului mai mult decat poate duce. 

Acestea sunt cele mai importante aspecte legate de rezolutie, pe care trebuie sa le cunosti cand vrei sa cumperi monitoare (lista noastra comparativa aici) de cea mai buna calitate, care sa permita redarea unor imagini asa cum iti doresti. 

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre