6 aspecte pe care trebuie sa le eviti cand ai biroul acasa

Am modificat articolul ultima data pe: 08.07.20

 

Pentru a fi o persoana productiva, chiar si atunci cand ai un job de acasa, trebuie sa ai un spatiu de munca stabilit in mod clar, un program pe care sa il respecti, liniste suficienta pentru a te concentra, un sistem performant, dar si motivatie pentru a face totul cat mai bine, fara a fi direct supravegheat/a de un superior.

 

Munca din propria locuinta e din ce in ce mai intalnita. O multime de persoane lucreaza in IT, marketing, contabilitate, handmade etc. si pot face asta din confortul domiciliului. Insa, ca sa fii o persoana cu adevarat productiva si sa-ti castigi existenta lucrand de acasa, trebuie sa ai grija sa eviti o serie de practici.

 

Sa te lasi distras/a de tot felul de factori

Cand esti mereu in casa, tentatiile pot fi destul de mari. Nu te supravegheaza nimeni in mod direct, ai mereu TV-ul aproape de tine, esti tentat/a poate sa iti suni prietenii pentru a sta de vorba, discuti cu membrii familiei, parca ti se pare ca e nevoie sa faci curatenie, ti-e pofta de diverse mancaruri si ai vrea sa le gatesti si asa mai departe. Sunt o multime de factori care te pot face sa incetinesti ritmul de munca sau sa iei pauze mai dese si mai lungi decat poate ar fi nevoie. 

Ei bine, recomandat ar fi sa incerci sa fii acolo in proportie de 100% cand e cazul. E in regula sa iei cate 5-10 minute de pauza la fiecare ora, pentru a te relaxa putin, dar nu ar fi bine sa ai momente de acest fel mai lungi decat minutele in care muncesti. Astfel, te vei intinde cu treaba intreaga zi si spre final deja nu vei mai avea chef de nimic.

 

Sa nu ai un program clar stabilit

Ar fi gresit sa nu fie asa, doarece de mare ajutor ti-ar putea fi un program bine pus la punct, de care sa te tii zilnic. Oamenii dau cel mai bun randament in prima parte a zilei, motiv pentru care ideal ar fi sa te trezesti cat mai devreme. Fa-ti o rutina din asta, chiar daca primele saptamani vor fi chinuitoare. In timp, totul se va regla si vei observa cum te trezesti usor si munca va merge foarte bine. 

 

 

Pentru asta insa, e necesar sa te si culci la timp. Nu vei fi productiv/a daca adormi in fiecare seara la 01.00-02.00 si te trezesti la 06.00. Trebuie sa ai un numar de circa 8 ore dormite in fiecare noapte. Specialistii spun ca cel mai bine e sa dormi intre 22.00 si 06.00, in acest interval somnul fiind cel mai odihnitor. 

Procedand astfel, vei termina activitatile legate de job suficient de devreme pentru a-ti ramane timp si pentru tot felul de alte lucruri pe care vrei sa le faci intr-o zi. 

Daca munca ta presupune un program de 8 ore pe zi, chiar daca esti acasa, ia-ti si o ora de pauza la amiaza, in care sa iei pranzul, dar si sa te relaxezi. 

 

Sa nu ai un spatiu dedicat pentru job

Nu e bine sa nu ai o zona stabila, din casa, in care sa muncesti. Cand lucrezi din locuinta, amenajeaza-ti un spatiu in care sa-ti desfasori activitatea de fiecare data. E important ca in respectivul loc sa poti aseza un birou ieftin si bun, un scaun ergonomic si tot felul de mici obiecte decorative care sa te relaxeze si sa te faca sa te simti productiv/a.

Trebuie sa simti ca acel colt din casa iti apartine in totalitate si sa il alegi astfel incat sa nu te deranjeze nimeni, si sa-ti permita sa te concentrezi fara a fi perturbat/a.

 

Sa nu te motivezi suficient

Daca nu esti motivat/a nu te poti astepta sa fii o persoana productiva. Pentru asta, trebuie in primul rand sa iti placa ce faci. E dificil sa muncesti de acasa, daca nu faci totul cu drag. Job-urile care pot fi practicate la domiciliu nu sunt pentru toata lumea. 

Daca iti place sa traiesti in colectivitate, sa iesi in fiecare zi pentru a merge la serviciu si asa mai departe, nu iti vei gasi prea usor motivatia sa lucrezi de acasa, chiar daca faci aceleasi treburi pe care l-ai face in mod normal si la un birou. 

 

 

Sa te izolezi la domiciliu

Multi au tendinta de a sta cat mai mult in casa cand au o munca de acest gen. E mai confortabil si nu se complica prea mult cu iesirile. Ajung sa-si comande online cele necesare, sa vorbeasca pe site-urile de socializare cu prietenii sau sa gaseasca metode de relaxare si amuzament pe tot felul de site-uri. 

Ei bine, nu e un lucru ce iti aduce neaparat beneficii. Chiar daca muncesti de la domiciliu, trebuie sa ramai o persoana la fel de activa. Iesi in oras pentru a te distra, mergi la cumparaturi, plimba-te, socializeaza si evita sa iti petreci cea mai mare parte din viata in casa. 

 

Sa nu investesti in cele necesare pentru job

Cand serviciul tau se desfasoara la un loc de munca din afara domiciliului, de multe ori iti sunt asigurate cele necesare, iar tu trebuie doar sa mergi acolo pentru a-ti pune in practica aptitudinile si cunostintele. Lucrul de acasa necesita de multe ori ca tu sa-ti cumperi echipamentul.

De exemplu, daca esti in domenii precum IT sau marketing, vei avea nevoie de un computer performant, care sa functioneze rapid si sa te ajute sa iti desfasori activitatea la un nivel inalt. Daca realizezi tot felul de lucruri handmade, cumpara-ti sculele si materialele necesare pentru a scoate din mana ta cele mai frumoase creatii. 

Ai in vedere cele mai sus mentionate si ia hotararea sa lucrezi de la domiciliu, doar atunci cand crezi ca esti o persoana potrivita pentru asta. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments