6 sfaturi despre cum sa extinzi acoperirea WiFi

Am modificat articolul ultima data pe: 27.03.20

 

Atunci cand te folosesti de un router wireless pentru a avea semnal in locuinta ta, pot sa apara momente in care iti doresti sa extinzi raza de acoperire sau sa iti faci device-ul sa emita un semnal mai puternic. Ei bine, iti vom spune cateva sfaturi ce iti pot fi de ajutor.

 

Achizitioneaza un router de calitate

In primul rand, ai nevoie de un router performant, care sa iti poata oferi rezultatele dorite. Cum il alegi? Mai intai de toate, vezi ca acesta sa utilizeze un standard recent, precum AC sau N, pentru a putea fi capabil sa functioneze la o viteza mare si sa ofere o raza de actiune cat mai extinsa.

Apoi, un alt lucru la care trebuie sa ai grija sunt benzile de frecventa. Cele mai performante modele au o banda de 2.5 GHz si una de 5 GHz si sunt intalnite sub denumirea de routere Dual-band.

Banda de 2.5 GHz are o raza de actiune mai mare, dar nu furnizeaza o viteza foarte puternica, iar cea de 5 GHz permite viteze mai mari, dar nu are acoperire foarte buna. Impreuna insa, rezultatele sunt demne de apreciat.

La achizitionarea unui astfel de produs, fii atent/a si la numarul de antene din dotare. Cu cat sunt mai multe, cu atat mai bine, deoarece vor putea emite in mai multe directii, pe o raza mai larga.

 

Pozitioneaza routerul intr-un loc deschis si la inaltime

Pentru a avea semnal in zone cat mai extinse din locuinta ta, trebuie sa ai grija si la locul in care alegi sa instalezi routerul wireless. Tine cont de faptul ca e important ca acest dispozitiv sa fie pozitionat intr-un spatiu cat mai deschis si, eventual, sa fie prins pe un perete/raft ori asezat pe o masa, pentru a fi mai la inaltime.

Multi dintre noi avem obiceiul de a-l plasa undeva jos, lipit de perete, eventual langa canapea, ceea ce nu e tocmai bine, daca te intereseaza sa emita un semnal cat mai puternic.

 

 

Elimina obstacolele care ar putea distorsiona semnalul

Ai grija unde montezi device-ul de emitere a undelor Wi-Fi, mai ales daca e vorba de pereti foarte grosi, electrocasnice mari, ce pot interfera cu semnalul sau tot felul de dispozitive ce functioneaza prin wireless (termostat, aer conditionat etc.).

Pozitioneaza routerul cat mai in centrul casei sau in zona in care ai cea mai mare nevoie de un semnal puternic, si daca e vorba de o companie cu multi angajati, tine cont de trafic, deoarece se pare ca un grup mare de oameni poate afecta modul in care functioneaza semnalul, deoarece undele electromagnetice nu vor mai fi propagate la fel, din vina faptului ca avem corpul realizat in mare parte din apa.

 

Foloseste un repetor de semnal

Din ce in ce mai multe persoane utilizeaza astfel de device-uri, intalnite si sub denumirea de “range extendere”. Ele contribuie la imprastierea semnalului primit si sunt simplu de intrebuintat, deoarece trebuie conectate la o priza, intr-un punct cat mai indepartat de router, dar suficient de aproape pentru a primi semnal puternic.

Daca vrei sa ai rezultate cat mai bune, fii atent/a sa alegi un repetor de semnal care sa aiba aceeasi rata de transfer pe care o detine si routerul. Vezi sa optezi pentru produse din aceeasi gama. Ele nu sunt foarte scumpe, dar au un scop bine definit, care iti va oferi rezultatele de care ai nevoie, daca doresti sa ai Internet la o viteza foarte buna in mai multe incaperi, nu doar acolo unde tii routerul.

Aceste articole pot fi solutia ideala pentru cazurile in care vrei ca semnalul sa treaca prin pereti mai grosi sau sa se extinda pe suprafete mai generoase.

 

Intrebuinteaza un adaptor powerline

Si astfel de dispozitive sunt la mare cautare. Sunt oarecum similare cu cele amintite mai sus, dar totusi diferite. Un astfel de adaptor, pentru a functiona, se foloseste de reteaua electrica. El trebuie introdus in priza si permite extinderea nelimitata a retelei.

Functioneaza ca un hotspot si iti permite sa conectezi la Wi-Fi tot felul de dispozitive care au nevoie de Internet pentru a functiona asa cum iti doresti.

De multe ori, aceste device-uri sunt dotate si cu o priza, pentru a putea introduce in ea alte aparate electronice pe care vrei sa le folosesti in incaperea respectiva.

 

 

Asigura-te ca nu ai intrusi pe retea

Daca iti doresti ca semnalul emis sa functioneze foarte bine si sa nu ai probleme cu viteza la Internet, va trebui sa verifici si sa nu ai persoane nedorite care sa acceseze reteaua ta.

Acest lucru se poate face cu usurinta prin intermediul unor aplicatii ce au rol de a identifica si bloca persoanele ce nu au acceptul tau (SoftPerfect WiFi Guard, Home Wifi Alert sau Fing – Network Tools).

Pentru a tine la distanta indivizii nedoriti, e important sa ai si un router (aici si lista noastra comparativa) care sa fie dotat cu protocoale de securitate cat mai bune (de exemplu WPA2, WPA3), care sa permita un grad de siguranta ridicat si care sa ingreuneze modul in care cineva ti-ar putea descoperi parola.

Pentru a te feri de utilizatori neautorizati, care-ti incarca reteaua, trebuie sa folosesti si parole puternice, atat la router, cat si la conexiune. Multi fac greseala de a le lasa pe cele standard, care de multe ori sunt la fel pe o multime de modele (de exemplu, admin-admin, administrator-12345 etc.). Incearca sa folosesti o parola cat mai puternica, formata din caractere alfanumerice, dar si simboluri.

Asa cum ai citit mai sus, acoperirea la Internet prin intermediul wireless-ului poate fi extinsa, daca folosesti un dispozitiv de calitate sau un gadget care sa-ti permita un semnal mai puternic (repetor de semnal, power line). Trebuie insa si sa eviti practici care ar putea face ca routerul tau sa nu emita unde la semnal maxim (amplasare incorecta, interferente, intrusi pe retea, virusi etc.)

Pune in practica aceste sfaturi si vei vedea ca lucrurile se schimba si ca te vei putea bucura de un semnal bun, chiar si atunci cand ai o locuinta mai mare, o cladire de birouri sau un alt spatiu in care vrei sa iti functioneze wireless-ul la o viteza foarte buna.

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre