9 notiuni despre Ethereum

Am modificat articolul ultima data pe: 03.04.20

 

Moneda virtuala Ethereum e din ce in ce mai cautata si mai utilizata, motiv pentru care ne-am gandit sa-ti oferim cateva informatii in legatura cu ea.

 

Ce este Ethereum

Termenul acesta este este folosit pentru a defini o platforma ce ruleaza aplicatii descentralizate construite si lansate de catre utilizatori si care e intrebuintata pentru a derula contacte inteligente, acestea din urma fiind coduri de calculatoare ce ruleaza pe blockchain si contribuie la schimbul de bani, proprietati, actiuni etc.

Ethereum e un proiect detinut si manipulat de mai multe persoane, motiv pentru care toti utilizatorii pot obtine un cod si pot vedea ceea ce se intampla.

 

Criptomoneda Ether

Pentru a functiona, acest sistem are nevoie de o moneda virtuala. Aceasta poarta numele de Ether si poate fi intrebuintata pentru a face plati in cadrul retelei. E listata sub codul ETH.

Multe persoane folosesc denumirea de Ethereum cand se refera la criptomoneda acestei platforme, ceea ce este gresit.

 

 

Cand a aparut si cum a progresat

In anul 2015, pe 30 iulie s-a lansat Ethereum, fondatorul fiind Vitalik Buterin, un programator ce in 2013 lucra la Bitcoin. Inceputul a fost unul lent si progresiv, dar in 2017 totul parca a explodat, pretul unui Ether ajungand de la 9.76 dolari la inceputul anului la peste 1000 de dolari la inceputul anului 2018.

Acum, ne apropiem de jumatatea anului 2020, iar pretul pentru aceasta moneda variaza in jurul sumei de 170 de dolari.

Fondatorul acestei platforme este inca un membru activ al ei, ceea ce le da utilizatorilor senzatia faptului ca in fruntea sistemului exista o conducere ideologica si filozofica, spre deosebire de cum e in cazul Bitcoin, de exemplu, unde activitatea fondatorului Satoshi Nakamoto e invaluita in mister.

 

Avantaje

Daca ar fi sa ne indreptam putin atentia spre avantajele pe care le aduce acest tip de proiect, vorbim in primul rand de faptul ca detine functia de contacte inteligente, care permite efectuarea unor tranzactii si executari in mod automat, in momentul in care sunt indeplinite anumite conditii.

Apoi, nu putem trece cu vederea siguranta pe care o ai folosind un astfel de sistem: datele din aplicatie nu pot fi modificate, nu poti ascunde nimic, ci totul e la vedere, protectie sporita impotriva hackerilor si fraudei, dar si o functionare optima, care nu implica aplicatii ce pot crea probleme, deoarece in spate e o echipa de oameni competenti, care stiu exact ce au de facut.

 

Dezavantaje

Problemele cu aceasta retea pot aparea la scrierea codului. Daca nu esti suficient de priceput/a pentru a sti exact ce ai de facut, si introduci un cod gresit, pot aparea tot felul de erori.

Unele dintre ele pot deveni exploatabile si atunci pot avea loc tot felul de atacuri nedorite, ce pot fi oprite doar cu un consens de retea si rescrierea codului de baza. Acest lucru insa ar insemna cumva ca se pot face modificari, ceea ce e impotrivta politicii Ethereum.

 

Cum cumpar aceasta moneda virtuala

Exista in principal doua modalitati prin care poti intra in posesia criptomonedei Ether. Prima e aceea de a deveni un membru al platformei, iar a doua e aceea de a tranzactiona diverse valute si sa primesti in schimbi Etheri.

Ai mare grija sa folosesti pentru astfel de achizitii site-uri de incredere, sa te documentezi foarte bine inainte si sa nu investesti mai mult decat ti-ai permite sa pierzi.

 

Minarea Ether-ului

In principal, ceea ce ai de facut este sa folosesti computerul pe care-l ai (adaptat special pentru asta) si sa vinzi puterea de calcul a Ether-ului pentru a mentine blockchain-ul. Sunt adevarati pasionati de astfel de actiuni, care au in hale ferme de minerit cu mii de carduri grafice ce isi fac treaba si ajuta la obtinerea profitului.

Utilizatorii primesc 5 ETH daca adauga un bloc nou, insa aceasta valoare e impartita la toti minerii care au contribuit la realizare si care s-au adunat impreuna in pool-uri.

Daca nu esti pregatit/a sa folosesti inca aceasta platforma, poti testa cum anume au loc lucrurile prin intermediul unei masini virtuale Ethereum (EVM). Este o aplicatie separata, care nu afecteaza ceea ce se intampla pe blockchain-ul principal.

 

 

Set-up recomandat pentru Ethereum

Daca vrei sa te ocupi si tu de castiguri cu o astfel de moneda, trebuie sa stii ca partea buna consta in faptul ca investitiile nu sunt enorm de mari. Nu e ca in cazul Bitcoinului, unde e necesar un dispozitiv special pentru minare, ci te poti ajuta de placile video.

Pentru inceput, vei avea nevoie de un rig (computer adaptat pentru a face fata retelelor de minat), care sa-ti permita adaugarea mai multor placi video (lista noastra aici). Iti recomandam o placa de baza cu sase sloturi PCI Express, dar si patru risere care sa transforme PCI-e x 1 in PCI-e x 16.

Apoi, vei avea nevoie de un procesor puternic, ce sa faca fata acestor procese (Kaby Lake, Intel), o memorie RAM de cel putin 8 GB (DDR4) si cateva placi video destul de performante (de exemplu, AMD 480 sau AMD 580).

La toate acestea se adauga o unitate de stocare ce e de preferat sa aiba o capacitate cat mai mica si sa fie de tip SSD, dar si o sursa de alimentare foarte puternica, de cel putin 1000 W, care sa fie foarte eficienta.

 

Ce trebuie sa stii inainte de a incepe minatul

Primul si cel mai important lucru e acela de a nu investi intr-o astfel de activitate mai mult decat iti permite buzunarul. Orice leu pe care il cheltui in acest scop iti poate aduce profit, dar si pierderi. Asadar, in momentul in care cumperi criptomonede achizitioneaza doar cat esti pregatit/a sa pierzi. Succesul nu e garantat niciodata.

Apoi, ia in calcul daca poti sau nu sustine o astfel de afacere. E nevoie de un spatiu special in care sa minezi, deoarece placile vor fi zgomotoase si vor furniza multa caldura. Ai nevoie de o camera special amenajata, daca vrei sa faci asta in cele mai bune conditii.

Si nu uita un lucru foarte important: documenteaza-te intens inainte! Asigura-te de faptul ca ai inteles foarte bine toti termenii, ca stii exact ce ai de facut si cunosti si riscurile la care te expui.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre