Avantaje si dezavantaje ale lucratului de acasa

Am modificat articolul ultima data pe: 27.03.20

 

Din ce in ce mai multe persoane aleg sa lucreze de acasa. Sunt doua variante prin care poti face acesta: angajat la o firma sau freelancer (independent).

In primul caz, trebuie cumva sa te supui regulilor companiei si esti controlat ceva mai strict in ceea ce priveste programul, dar si target-ul lunar. Cand muncesti astfel, de cele mai multe ori trebuie sa indeplinesti un anumit volum de sarcini, pentru a primi salariul si raspunzi in fata superiorilor.

In al doilea caz, lucrurile sunt oarecum mai simple, deoarece trebuie doar sa livrez diverse proiecte/produse, la timpul stabilit de tine si acceptat de client. Iti faci singur/a target-ul pe care vrei sa-l atingi lunar, nu dai explicatii nimanui, in afara de persoana care te plateste si te solicita pentru un anumit task, dar, se poate intampla ca veniturile tale sa varieze in functie de proiectele care apar.

In cele ce urmeaza, vrem sa-ti vorbim putin despre avantajele si dezavantajele pe care le ai cand muncesti de la domiciliu.

 

Avantaje

Nu te mai deplasezi pana la birou – multora le ia mai bine de o jumatate ora sa ajunga la locul de munca, mai ales daca vorbim de orase aglomerate. In plus, trebuie si sa se trezeasca cu ceva timp mai devreme, pentru a lua micul dejun, a se pregati pentru a iesi din casa sau pentru a pune pachetul cu mancare la pranz.

Atunci cand lucrezi de acasa, pur si simplu te trezesti, te schimbi de pijamale in haine confortabile, iei micul-dejun si te apuci de treaba. Nu e nevoie sa te scoli cu noaptea in cap pentru a nu intarzia la serviciu, nu e necesar sa mai platesti abonament pentru mijloacele de transport in comun, nu mai dai bani pe mancarea de la pranz, daca nu apuci sa gatesti si asa mai departe.

Iti faci singur/a programul de lucru – de obicei, persoanele care muncesc din confortul domiciliului nu trebuie sa inceapa si sa incheie programul la anumite ore, ci doar sa indeplineasca zilnic anumite task-uri sau sa fie prezente la o anumita ora pentru a discuta diverse lucruri impreuna cu clientii sau superiorii, dupa caz.

 

 

Nu esti atat de stresat/a ca intr-un colectiv – munca in interiorul unui grup cu mai multi angajati poate fi destul de stresanta, mai ales pentru persoanele care sunt mai singuratice, care prefera sa fie linistite si calme pentru a-si duce la bun sfarsit sarcinile. Ei bine, cand lucrezi de acasa, vei fi mai relaxat/a si stresul nu va mai fi la un nivel atat de ridicat.

Insa, trebuie sa fii constient/a de faptul ca sunt si situatii in care anumite aspecte iti vor da batai de cap si te vei simti mai tensionat/a.

Iti poti organiza spatiul de munca asa cum iti doresti – cand lucrezi de acasa, spatiul in care faci activitatile necesare poate fi amenajat de tine dupa bunul plac. Daca ai merge la birou e foarte probabil sa trebuiasca sa respecti anumite reguli, sa nu iti poti achizitiona cele mai bune scaune de birou, ergonomice, ce sa te ajute la o postura corecta, sa alegi culoarea mesei si a zugravelii si asa mai departe.

Ai mai mult timp pentru activitatile care iti plac – acesta e un aspect foarte important si conteaza mult pentru cei care aleg sa lucreze de acasa. E placut sa iti poti organiza totul asa cum iti doresti, sa-ti permiti sa iti iei o zi libera de fiecare data cand ai nevoie, sa termini munca la orice ora vrei, sa poti merge linisitit/a in concediu si asa mai departe.

 

Dezavantaje

Comunicarea mai deficitara – aceasta poate fi o problema pentru persoanele care prefera sa fie fata in fata la discutii importante. Daca pentru tine modalitatile online de comunicare sunt suficient de bune si iti permit sa te exprimi asa cum doresti, nu va fi neaparat un inconvenient.

Riscul sa apara tot felul de situatii imprevizibile – in fiecare moment pot sa se iveasca tot felul de imprejurari la care nu te asteptai, de la un vecin care da intreaga zi cu bormasina, pana la un client care a decis sa incheie din anumite motive colaborarea cu tine.

Cand lucrezi la un birou, astfel de cazuri sunt mai rare. Cele cu privire la volumul de munca nu depind strict de relatia dintre tine si client, ci de cum gestioneaza superiorii situatia, si nu te vor afecta pe tine din punct de vedere financiar.

 

 

Nu ai interactiune cu colegii – cand muncesti de acasa, ca si angajat al unei companii, poti fi afectat/a de lipsa legaturii cu ceilalti colegi. Foarte frecvent se poate intampla ca nici macar sa nu stii cine sunt acestia si tu sa ai legatura doar cu un superior. Pentru unii acest lucru nu e ceva placut si per ansamblu, nu duce la atasament fata de companie.

E foarte usor sa devii sedentar/a – de cele mai multe ori, serviciul de la domiciliu presupune lucru in domenii ca IT, Marketing, contabilitate etc. Astfel de activitati necesita statul la birou, care in cele din urma, daca nu iei pauze frecvente si nu faci miscare, poate duce la sedentarism. Ai mare grija si incearca sa faci zilnic sport, sa mergi la sala, sa alegri in parc si asa mai departe.

Poate interveni monotonia – e foarte usor sa te plictisesti daca lucrezi de acasa. De ce? Pentru ca ai de facut aceleasi activitati si esti mereu la domiciliu. Poate nu iesi din casa zlinic, nu te intalnesti mereu cu colegii sa mai glumesti/vorbesti cu ei si asa mai departe.

Pentru a nu interveni monotonia trebuie sa ai un job care sa iti placa cu adevarat si pe langa acesta, sa iti gasesti mereu de facut tot felul de lucruri care nu au legatura cu serviciul (sport, plimbari, iesiri la film/teatru etc.).

Unii spun ca nu ar putea munci niciodata la domiciliu, altii sunt de parere ca e cel mai bun lucru care li s-ar putea intampla. Depinde mult de ce anume faci, de cat esti de multumit/a din punct de vedere financiar si daca te organizezi astfel incat in fiecare zi sa faci si activitati care sa te relaxeze, sa te distreze si asa mai departe.

Inainte de a lua decizia de a munci astfel, analizeaza bine avantajele si dezavantajele si convinge-te de faptul ca e ceva ce vrei cu adevarat.

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre