Calculatorul stiintific – scurta istorie

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.20

 

Calculatoarele stintifice fac parte din accesoriile ce nu trebuie sa lipseasca de pe birourile celor care lucreaza in domenii ce au legatura cu matematica, statistica, economia si asa mai departe. Ele au in spate o istorie relativ recenta, primele modele fiind lansate pe piata prin 1970 de catre cei de la HP. Acest brand a avut insa rivali puternici, precum Texas Instruments sau Commodore Intl.

 

Atunci cand esti student/elev si ai de realizat operatii complexe de aritmetica, trigonometrie, statistica etc., pentru a verifica daca totul a fost facut corect sau pentru a obtine rapid rezultatele dorite, un calculator stiintific ti-ar putea fi de un real folos. Acesta poate fi achizitionat chiar si online, simplu si rapid si e gata de utilizare imediat ce il primesti. 

Acum, vrem sa-ti vorbim putin despre cum recunosti rapid un astfel de produs si de  istoria care e in spatele lui.

 

Ce este un calculator stiintific

Un astfel de articol este un device care te va ajuta sa efectuezi tot felul de calcule complexe, astfel incat sa-ti usureze munca atunci cand ai de facut operatiuni matematice, stiintifice, statistice etc. 

Articolele acestea sunt usor de recunoscut de la primul impact, deoarece au o multime de butoane si un ecran mai generos decat cel prezent la modelele clasice, deoarece datele sunt afisate de obicei pe mai multe linii si numarul de digiti e de cel putin 10-12.

 

 

Cand au aparut aceste dispozitive si care au fost primele modele

In trecut, pana in prima jumatate a secolului XX oamenii foloseau rigla de calcul pentru a face o multime de operatiuni. Tot cu ajutorul acestui instrument a fost proiectat si primul calculator stiintific de buzunar, care a aparut pe piata in 1972, la 1 februarie. 

El costa 395 de dolari si era produs de cei de la HP sub denumirea de HP-35, cifrele venind de la numarul de taste. Acest dispozitiv era capabil sa calculeze functii transcendente: sinus, cosinus, tangenta, cotangenta, logaritmi si inversele lor. 

Dupa modelul initial au mai fost realizate inca trei versiuni (modificarile aduse fiind la nivel de design, schimbandu-se inscriptiile de pe marginea carcasei sau modul in care sunt tiparite simbolurile pentru functii), acestea fiind produse pana in anul 1975.

In 1973, pe 1 mai, cei de la HP au lansat un alt model, Wizard (HP-45). Acesta, spre deosebire de variantele precedente avea taste ce puteau indeplini mai multe functii, ele fiind actionate cu ajutorul butonului “SHIFT”.

La 1 ianuarie 1974 a aparut pe piata un calcularot ce avea sa scrie si el istorie. Era vorba de HP-65/Superstar, care avea acelasi numar de butoane ca modelul Wizard, insa, cu functii mai multe, actionate cu ajutorul a doua taste SHIFT. Acesta a fost primul device de acest fel programabil si avea inclus si un cititor de carduri magnetice, pentru a salva informatiile. 

Acest dispozitiv a fost cel mai scump calculator stiintific ce s-a vandut vreodata, deoarece valora aproape 800 de dolari. El a facut parte si din echipamentul astronautilor din misiunea Apollo, rolul sau fiind acela de a inlocuit computerul de navigatie in cazul unor defectiuni. 

Alte produse care au impresionat de-a lungul timpului si au fost marca HP sunt urmatoarele: 

HP – 55/Merlin – lansat la 1 ianuarie 1975, acesta costa 395 de dolari si era gandit ca o varianta mai accesibila a modelului Superstar. Nu avea cititor de carduri si era dotat cu cronometru electronic.

HP41C/Silverbird – acesta a fost primul device programabil cu display LCD. A aparut la 1 iulie 1979, la pretul de 195 de dolari. Era deosebit si prin faptul ca putea afisa si caractere si accepta module RAM cu librarii de programe. Avand in vedere complexitatea lui, a trecut de la rangul de calculator stiintific la cel de computer. El a fost la acea vreme vandut in peste un milion si jumatate de exemplare. 

Marea concurenta a celor de la HP a fost reprezentata de binecunoscutul brand Texas Instruments, care a fabricat primul dispozitiv de acest fel la mijlocul anului 1975. Era vorba de SR-16, ce implica un cost de achizitie de aproximativ 100 de dolari. Acesta era capabil sa calculeze logaritmi, ridicari la putere, radicali, fractii, dar nu si functii trigonometrice. 

Acest model a avut si unele probleme, ceea ce le-a permis celor de la HP sa isi “atace” concurenta: ordinea efectuarii operatiilor nu era in conformitate cu regulile algebrei, nu puteau fi facute usor calcule cu paranteze.

Cu timpul insa, cei de la Texas Instrument au aparut cu noi articole, mult mai performante, care le-au permis sa fie si ei in topul celor mai buni producatori de calculatoare stiintifice: SR-50, SR-50A sau SR-51A, ce au fost versiuni mai bune ale primului model, care a corectat problemele initiale, dar si produse precum: SR-40, TI-30, TI-57, TI-58 sau TI-59, cu mai multe functii si caracteristici demne de apreciat. 

 

 

Un alt rival puternic pentru HP, dar si pentru Texas Instruments a fost Commodore Intl. Cele mai populare variante de la acest brand au fost:

Commodore sr-4148r – avea 48 de butoane, fiecare avand o singura functie; era dotat cu display LED; afisa 10+2 digiti; avea precizie foarte buna si paranteze cu un singur nivel. Device-ul era dotat cu doi registri de memorie – M1 era memoria independenta, pentru sume, iar M2 cea statistica. Era alimentat cu trei baterii AA, reincarcabile. 

Commodore Pr100 – aceasta varianta avea 45 de butoane si tastatura duala. Display-ul LED era capabil sa afiseze 8+2 digiti, iar parantezele aveau pana la 4 niveluri. Putea efectua functii hiperbolice, combinari, permutari, reglesii liniare sau operatii statistice. Device-ul avea 10 memorii de lucru si era programabil. 

Commodore p50 – acesta a fost un calculator stiintific, bun, potrivit pentru cei care aveau nevoie de functiile de baza pe care le poate oferi un astfel de articol. A fost lansat in 1977, ca o optiune mai accesibila si mai simpla decat Pr100. Avea un display LED, 8+2 cifre, functii de baza si era programabil (24 de pasi).

Cam asa incepe istoria calculatoarelor stiintifice, cu o serie de modele destul de performante din start, care au fost realizate de branduri care sunt renumite chiar si in zilele noastre si care continua sa fabrice device-uri de top. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments