Cateva combinatii utile de taste, pe care nu multi le stiu

Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

Cu totii cunoastem faptul ca butoanele prezente pe tastatura pot fi folosite simultan, iar apasate in mod corespunzator iti pot da acces cu usurinta la o serie de scurtaturi, fara a da mai multe click-uri care pot lua mai mult timp pentru a accesa diverse functii.

 

Cum te ajuta combinatiile de  taste

Folosirea diverselor taste in acelasi timp are rolul de a-ti permite sa accesezi rapid diverse optiuni. Practic, e vorba de niste scurtaturi, care te vor duce mai rapid la rezultatul dorit.

De exemplu, cand vrei sa copii un element, nu mai trebuie sa dai click dreapta pe el, apoi sa selectezi optiunea “Copy”, dupa care sa mergi in locul destinat si sa dai din nou click dreapta si “Paste”, ci pur si simplu apesi Ctrl+C, apoi Ctrl+V in folderul/documentul in care vrei sa muti ceva anume.

 

Sunt dificil de folosit combinatiile de taste?

Nu, ele nu sunt greu de intrebuintat. Unele pot fi facute cu o singura mana, altele cu ambele. De multe ori depinde de indemanarea fiecarei persoane. La inceput e posibil sa ti se para ceva mai dificil, dar cu timpul te vei obisnui si totul va fi mult mai simplu si rapid.

 

Ce sunt tastele functionale si cum iti vor fi de ajutor

Primele scurtaturi pe care vrem sa ti le prezentam sunt cele care pot fi accesate cu ajutorul tastelor functionale. Acestea sunt pozitionate in partea de sus a tastaturii si le vei recunoaste cu usurinta, deoarece de obicei sunt ceva mai mici si au inscriptionat pe ele litera “F”, insotita de o cifra de la 1 la 12.

Daca pe tastele respective sunt trecute aceste alaturari cu scris mai mare, inseamna ca functiile ce pot fi accesate cu ajutorul butoanelor functionale devin active printr-o simpla apasare. In eventualitatea in care sunt trecute cu caractere putin mai mici, inseamna ca rolul principal al tastei respective este cel insemnat la un font mai mare, iar cel secundar prin combinarea cu butonul Fn.

 

 

Tastele acestea, alaturi de alte butoane, pot fi foarte utile. Iata cateva combinatii frecvente: F4+Alt – inchide programul activ, F4+Ctrl – inchide fereastra din aplicatia in care esti, F1+Tasta Windows – asistenta Windows etc.

 

Ce sunt tastele multimedia si cum pot fi accesate

Tastele multimedia sunt acele butoane care te ajuta sa folosesti mai usor playerele video/audio, sa setezi cu usurinta volumul sau alte astfel de functii care au legatura cu redarea unui anumit continut.

De multe ori, exista device-uri care au butoane speciale care permit reglarea diverselor setari/optiuni, dar si cazuri in care acestea pot fi accesate prin combinatia a doua taste. Nu putem spune exact care anume, deoarece lucrurile sunt diferite de la un model la altul. Insa, poti intalni adesea urmatoarele variante: Alt+Enter – redarea continutului in ecran complet, Ctrl+P – pauza, Ctrl+T – activare/dezactivare repetare, Fn+sageata sus – ridicare volum, Fn+sageata in jos – scadere volum.

 

Optiuni accesibile cu ajutorul tastei “Alt”

Tasta aceasta e foarte frecvent intrebuintata cu ajutorul altor butoane, pentru a-ti permite sa te bucuri de diverse scurtaturi.

La general vorbind, ai disponibile urmatoarele optiuni: Alt+F8 – iti va afisa parola in ecranul de conectare, Alt+Enter – informatii cu privire la elementul marcat, Alt+spatiu – deschide meniul Comanda Rapida sau Alt+Tab – comutare intre aplicatiile deschise la momentul respectiv.

Daca te afli in browser-ul Explorer, cu ajutorul butonului Alt poti activa urmatoarele comenzi: Alt+D – selecteaza bara de adrese, Alt+P – panou previzualizare, Alt+F – deschide meniul File, Alt+V – deschide meniul View etc.

 

Optiuni ce devin active prin intermediul tastei “Ctrl”

Butonul Ctrl este folosit foarte frecvent cand vine vorba de scurtaturi. In general, el e intrebuintat in urmatoarele combinatii: Ctrl+X – decupeaza elementul marcat, Ctrl+C – copiaza elementul selectat, Ctrl+V – lipeste ce s-a marcat anterior, Ctrl+Z – anuleaza o actiune facuta inainte, Ctrl+A – selecteaza toate fisierele dintr-un anumit folder, document etc., Ctrl+D – sterge elementul marcat, Ctrl+Esc – deschide meniul Start, Ctrl+B/I/U – modifica fontul textului selectat in aladin/cursiv/subliniat.

 

Alte combinatii de taste foarte utile

Cand cumperi mouse si tastatura la oferta, nu te gandesti poate musai la scurtaturile pe care le poti accesa, dar, daca le iei in calcul si le vei folosi in timp, aceste combinatii vor face mai simpla utilizarea unui sistem.

 

 

Pe langa tot felul de comenzi cu ajutorul celor mai utilizate butoane (functionale, multimedia, Alt, Ctrl) mai ai o multime de alte posibilitati.

Iti vom mai da cateva exemple intalnite foarte frecvent: Shift+Delete – apasarea acestor butoane va sterge continutul selectat, fara a-l muta in Recycle Bin, de unde poate fi recuperat rapid, Ctrl+Alt+Delete – deschide Task Manager, de unde poti selecta anumite optiuni in cazul in care, de exemplu, ti s-a blocat un program, Tasta Windows+D – minimizeaza toate ferestrele deschise si arata ecranul (pentru a le readuce inapoi in vizorul tau foloseste aceeasi combinatie).

 

Combinatii de taste pentru Mac OS

Optiunile pe care le-am descris mai sus sunt potrivite pentru persoanele care au instalat un sistem de operare de la Windows. Tastaturile computerelor de la Apple sunt putin mai diferite, iar combinatiile identice de taste de multe ori nu dau aceleasi rezultate.

Cel mai adesea utilizatorii de Mac OS folosesc urmatoarele apasari simultane: Cmd+O/Cmd+sageata in jos – deschide fisierul selectat, Cmd+bara de spatiu – cautare, Shift+Cmd+3 – captura de ecran, Cmd+L/Shift+Cmd+G – te duce la bara de adrese, Cmd+T – deschide o fila noua, Cmd+0/-/+ – optiuni pentru zoom in browser etc.

Studiaza-ti cu grija tastatura, pentru a vedea ce butoane sunt sau nu prezente, apoi cauta informatii legate de comenzile rapide potrivite pentru sistemul tau de operare. Fii atent/a si la versiunea pe care o ai, deoarece, de exemplu, nu tot ce functioneaza pe Windows 10 va putea fi accesat si pe Windows 7.

Tine cont de faptul ca unele comenzi nu sunt disponibile pentru anumite variante, altele necesita instalare de drivere, iar altele nu devin active deoarece nu apesi pe ce trebuie.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments