Ce inseamna WPA3 si ce trebuie sa stii despre asta

Am modificat articolul ultima data pe: 27.03.20

 

WPA3 este un termen despre care o sa se auda din ce in ce mai des, deoarece tehnologia avanseaza in fiecare zi si e nevoie de standarde cat mai inalte care sa se ocupe de securitatea retelei wireless de Internet.

 

Ce este WPA3

Vorbim in acest caz despre un standard de ultima generatie, care contribuie la securizarea conexiunilor Wi-Fi. El succede popularul WPA2, fiind un upgrade foarte important, facut la 14 ani dupa aparitia antecesorului.

A fost nevoie de o evolutie care sa permita conexiuni safe chiar si pentru transfer de date, deoarece s-au creat noi modele de afaceri si s-au dezvoltat servicii inovatoare, accesul la serviciile de comunicatii prin retele fixe si mobile s-a extins si bineinteles s-au dezvoltat si noi tehnologii cu scopul de a extinde optiunile consumatorilor.

Ce aduce nou WPA3 fata de WPA2? Ei bine, o astfel de dotare nu mai permite ghicirea parolelor intr-un mod atat de simplu, deoarece daca introduci gresit caracterele din care aceasta e compusa, ti se va cere sa accesezi fizic routerul pentru a incerca din nou. Totodata, o alta noutate e faptul ca intrusii au acces doar la traficul de date din momentul respectiv, nu si la informatiile mai vechi.

 

Cand a aparut WPA3

Standardul WPA3 a fost lansat de catre cei de la Wi-Fi Alliance, la sfarsitul lunii iunie, 2018. Atunci, ei au inceput sa certifice produse compatibile cu aceasta dotare.

Va dura insa destul de mult pana cand vom folosi cu adevarat WPA3, deoarece va lua timp ca oricare dintre noi sa-si schimbe dispozitivele care emit semnal Wi-Fi si sa treaca la un alt nivel.

Aceasta actualizare de securitate apare dupa 14 ani in care nu s-au mai implementat standarde noi, cel mai bun protocol pana la momentul aparitiei ei fiind WPA2.

 

 

De ce e nevoie pentru a folosi WPA3

Aceasta tehnologie nu poate fi folosita pur si simplu, updatand diverse softuri. Pentru a o putea intrebuinta, e nevoie de echipamente speciale, compatibile cu ea, mai exact de routere de ultima generatie.

Cei interesati sa foloseasca dotari noi, cumpara routere (aici iti propunem o lista comparativa) care sa aiba aceasta functie, chiar daca ele sunt ceva mai scumpe. Pana cand vechile modele vor fi inlocuite in totalitate cu unele noi, va dura insa destul de mult timp, poate chiar si 10 ani.

In ceea ce priveste implementarea acestui protocol la scara larga, specialistii sunt de parere el va fi prezent prin 2020.

 

Cate tipuri de WPA3 exista

Aici aveam de-a face cu doua variante: Personal si Enterprise.

WPA3-Personal este un standard destinat utilizatorilor clasici, care se autentifica prin intermediul unei parole. El ofera o siguranta foarte buna a datelor, gratie unui protocol numit Simultaneous Authentication of Equals (SAE), care face ca aflarea parolelor sa fie foarte dificila. In privinta criptarii conexiunii, ea se face cu ajutorul standardului Advanced Encription Standard (AES).

Aceasta varianta de WPA are beneficii utile, precum: permite configurarea cu ajutorul unei parole simple, e usor de utilizat si ofera protectie sporita si iti permite sa pastrezi secrete informatiile de pe retea, chiar si atunci cand parola a fost compromisa.

WPA3-Enterprise e un protocol care are ca scop protejarea retelelor guvernamentale ce folosesc tehnologie wireless, sporind protectia oferita. El utilizeaza un algoritm de criptare pe 192 de biti.

 

Avantajele WPA3

Protocolul acesta de ultima generatie are o multime de avantaje ce nu trebuie trecute cu vederea.

In primul rand, vorbim de protectia impotriva atacurilor KRACK (Key Reinstallation Attack).

Aceste invazii le pot permite intrusilor sa obtina/refoloseasca o cheie de criptare ce in trecut a fost intrebuintata intre clienti si Acces Point, actionand la nivelul standardului de autentificare. Odata intrati in retea, rauvoitorii vor putea afla parole, coduri PIN, vor putea citi mail-uri, mesaje de pe chat si pot infecta sistemul cu virusi.

 

 

Protocolul WPA3 ofera o protectie sporita impotriva unor astfel de atacuri si iti va pastra datele in depina siguranta.

Un alt avantaj e reprezentat de nivelul superior de criptare. Acesta e posibil gratie unui algoritm performant, AES (Advanced Encription Standard), de 192 biti, care va proteja datele sensibile. E apreciat si de dorit in institutii bancare/guvernamentale, in domeniul apararii, sanatate etc., deoarece aici e vorba de informatii personale si importante ale altor indivizi care isi pun increderea in diverse sisteme.

Ca tranzitia dintre WPA2 si WPA3 sa se faca intr-un mod cat mai simplu, toate device-urile cu acest ultim standard sunt compatibile si cu WPA2.

Daca te intereseaza un sistem imbunatatit de autentificare si securizare atunci cand e vorba sa accesezi retele Wi-Fi libere, ele pot fi sigure prin intermediul functiei WPA3. Acesta vine la pachet cu un protocol Simultaneous Authentication of Equal (SAE) si cu un mecanism de criptare Opportunistic Wireless Encryption (OWE), care vor permite accesarea in siguranta a retelelor din tot felul de locatii (baruri, aeroporturi, parcuri etc.).

Un ultim avantaj pe care il aducem in atentia ta e faptul ca tehnologia WPA3 permite o conectare simpla pentru device-urile ce nu au display. Acestea vor fi usor de “legat” la retea, datorita functiei Easy Connect, ce nu va mai necesita introducerea unei parole, ci doar scanarea unui cod QR.

 

Dezavantajele WPA3

Se pare ca exista si cateva probleme legate de o astfel de metoda de securitate. Unii specialisti spun ca nu e chiar asa sigura cum se vrea a fi, ci in continuare parolele pot fi aflate, datele de navigare afisate si hackerii isi pot asuma identitatea altui utilizator, fara a fi necesar sa-i sparga parola.

Odata descoperite astfel de vulnerabilitati, cei de la Wi-Fi Alliance trebuie si incearca sa le rezolve si sa faca upgrade-uri care sa dea intr-adevar rezultatele dorite.

Alte dezavantaje ar mai putea fi faptul ca o astfel de tehnologie necesita echipamente speciale pentru a fi intrebuintata si ca va dura pana cand ea va fi prezenta in marea majoritate a cazurilor.

Chiar daca are si dezavantaje (asa cum e normal, la urma urmei), protocolul WPA3 este unul puternic, ce la ora actuala poate oferi cel mai mare grad de securitate posibil cand vine vorba de conexiunile de tip Wi-Fi.

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre