Ce sistem de operare alegi odata cu laptopul

Am modificat articolul ultima data pe: 01.04.20

 

In momentul in care folosesti un computer, acesta are nevoie de un sistem de operare pentru a functiona. Sunt o serie de variante destul de raspandite, de care e putin probabil sa nu fi auzit. Pe cele mai populare ti le vom prezenta in cele ce urmeaza si iti vom spune de ce ar trebui sau nu sa le alegi.

 

Sistemul de operare Windows

Acesta apartine celor de la Microsoft si a aparut pentru prima data in anul 1985, in luna noiembrie. Este cel mai des intalnit sistem de operare din intreaga lume si e foarte apreciat pentru faptul ca are o interfata grafica foarte placuta, intuitiva, care e disponibila chiar si in limba romana.

Conform unor date statistice furnizate la inceputul lunii iulie 2018, cam 75% dintre utilizatorii de laptopuri/desktopuri intrebuintau acest sistem de operare, spre deosebire de 2014, de exemplu, cand acesta era folosit in proportie de 91%. Ultima versiune stabila a Windows-ului a fost lansata in iulie 2015 (Windows 10), dar de atunci s-au facut mai multe update-uri.

Daca folosesti pe laptopul tau aceasta platforma si vrei sa faci acest lucru in mod legal, va trebui sa achizitionezi un astfel de program cu licenta. Apoi, el va fi simplu de folosit si update-urile se vor face automat. Acestea vor permite o intrebuintare mai placuta si rapida.

Daca sunt versiuni care nu te incanta, poti dezinstala anumite actualizari dupa ce au fost instalate (Start – Actualizare si securitate – Windows Update – Vezi istoricul actualizarilor – Dezinstalati actualizarile).

Acest sistem de operare este unul simplu de folosit si le permite utilizatorilor sa realizeze in acelasi timp tot felul de operatiuni si sa ruleze o multime de aplicatii. Totodata exista o gama larga de softuri compatibile (doar) cu acest program.

Daca nu stii exact ce versiune de Windows ruleaza in PC-ul tau, nu e deloc greu sa afli. Ceea ce trebuie sa faci este sa dai click pe iconita de Start, sa intri in Setari, sa selectezi Sistem si apoi Despre. Ti se va afisa o fereastra care-ti va da informatii cu privire la editie, versiune, cand a fost instalata etc.

Exista si o serie de dezavantaje de care te poti lovi in momentul in care detii un astfel de sistem de operare: computerul tau e expus virusilor destul de mult si pot exista probleme de acest fel chiar si cu antivirus, daca acesta nu e suficient de puternic; multe dintre programe se blocheaza, mai ales cand ai o memorie RAM mica; daca vrei sa intrebuintezi softuri licentiate va trebui sa aloci bugete suplimentare; nu e extrem de fiabil pe termen lung; problemele ce implica afisarea ecranului albastru sunt destul de frecvente.

 

 

Sistemul de operare MacOS

Aceasta platforma apartine celor de la Apple, ea fiind prezente doar pe computerele acestui brand. A fost lansata in 24 ianuarie 1989, la modelul Macintosh, fiind atunci o versiune mult mai placuta si simplu de intrebuintat decat MS-DOS, varianta populara la acea vreme.

Oficial, termenul de “Mac OS” a fost folosit in 1990, iar astazi cand il auzim stim clar ca se refera la sistemul de operare de pe laptopurile/computerele Apple. El e apreciat pentru faptul ca vine la pachet cu tot felul de aplicatii preinstalate, care sunt deosebit de utile si care permit o intrebuintare destul de simpla si intuitiva.

Daca detii un Macbook te vei bucura de: usurinta in utilizare, continuitate (sincronizare cu alte dispozitive Apple), confidentialitate, securitate sporita, tehnologii de ultima generatie, care ajuta inclusiv persoanele cu dizabilitati sa se foloseasca simplu de un astfel de sistem etc.

Cu MacOS iti vei putea tine in siguranta datele importante si fisierele multimedia, datorita functiei iCloud care permite sincronizare automata pe toate dispozitivele Apple pe care esti logat/a cu contul detinut. Apoi, iti va fi simplu sa le impartasesti cu cei dragi si sa le accesezi cand ai nevoie.

Ultima versiune a acestei platforme a fost lansata in martie 2020 (MacOS Mojave). Daca vrei sa verifici pentru a vedea ce ai instalat pe Macbook-ul tau, inta in Meniul Apple, apoi da click pe Despre Mac si iti vor aparea informatiile dorite. Acest sistem de operare vine preinstalat la device-urile de la acest brand, iar update-urile se fac gratuit.

 

 

Sistemul de operare Linux

Exista si laptopuri (aici oferim lista noastra comparativa) care folosesc acest sistem de operare, chiar daca in tara la noi (si nu numai) nu e foarte raspandit. Il intalnim totusi de multe ori atunci cand cumparam un computer care vine gata de utilizare.

Linux a aparut prima data in 1991, in 17 septembrie si la ora actuala e disponibil si in limba romana. El ofera fiabilitate pe termen lung, nu are virusi, este gratuit si 95% din aplicatiile necesare nu necesita nici un fel de investitie financiara. In plus, nu se blocheaza, ofera securitate sporita, e customizabil in proportie de 100% si exista o multime de site-uri ce te ajuta sa rezolvi eventualele probleme care se pot ivi.

Daca ar fi sa vorbim si despre dezavantaje, printre cele mai importante sunt urmatoarele: driverele si programele sunt putin mai dificil de instalat (fata de Windows, de exemplu), nu sunt atat de multe aplicatii si jocuri compatibile, uneori e nevoie de conexiune la Internet pentru a rezolva diverse probleme si la o prima intrebuintare poate parea destul de complicat.

Poate te intrebi de ce nu e asa de cunoscut, avand in vedere avantajele pe care le are. Ei bine, se pare ca acest lucru e din cauza faptului ca e gratuit, motiv pentru care nu necesita campanii de marketing.

Acest sistem de operare are o multime de distributii disponibile. Cand spunem distributii ne referim la alte platforme ce ajuta la functionare, care sunt bazate pe Linux. Cele mai raspandite sunt: Ubuntu (simplu de instalat si configurat), Gentoo Linux (performante maxime pentru utilizatori avansati), Knoppix (poate rula de pe CD sau DVD), Rogentos (distributie romaneasca, pentru incepatori, dar si avansati) sau Tiny Core Linux (versiune de 12 MB, cel mai mic sistem de operare).

Acum ca ai aflat care sunt unele dintre cele mai renumite platforme, ce avantaje si dezavantaje au, nu-ti ramane decat sa te decizi ce anume vrei pentru computerul tau. Depinde insa si de compatibilitate, deoarece, asa cum am spus, unele versiuni merg doar pe anumite modelele.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre