Cum te asiguri ca ai o conexiune securizata la Internet

Am modificat articolul ultima data pe: 03.04.20

 

Securitatea pe care o ofera reteaua de Internet, ar trebui sa fie importanta pentru oricine, nu doar pentru marile companii. Chiar si tu, ca utilizator clasic, poti avea parte de evenimente neplacute, din cauza persoanelor rau intentionate care pot accesa reteaua la care te conectezi.

In continuare, dorim sa iti spunem cateva metode prin care te poti asigura de faptul ca detii o conexiune securizata la Internet. Marea majoritate a lor sunt potrivite pentru cei care folosesc wireless-ul, deoarece e cea mai des intalnita modalitate de accesare a retelei.

 

Alege sa cumperi un router performant, ce sa-ti permita optiuni de criptare

Atunci cand achizitionezi un astfel de dispozitiv, urmareste ca el sa iti ofere caracteristici cheie care au legatura cu modul in care iti poti securiza reteaua, pentru a nu cadea prada atacurilor emise de hackeri.

Modelele mai vechi folosesc protocoale WPS sau WPE, insa acestea, la ora actuala, nu mai sunt foarte recomandate, deoarece pot ceda foarte simplu si devii vulnerabil. In plus, le vor permite celor rau intentionati sa stie ce PIN WPS ai si sa afle si cheia WPA-WPA2.

Ceea ce recomandam sunt standarde precum WPA2 sau WPA3. Primul a aparut prin 2004 si e o forma de securitate destul de performanta, atata timp cat intrebuintezi o parola puternica.

Al doilea, WPA3, este destul de recent, aparand in 2020. El ofera un plus de siguranta, deoarece persoanele straine nu mai pot avea acces la datele mai vechi, ci doar la traficul ce se face in momentul respectiv. Totodata, acest protocol nu permite spargerea parolei, deoarece, odata introdusa gresit, ea trebuie trecuta accesand routerul fizic.

 

 

Schimba-ti datele de conectare

In momentul in care comanzi un router, de cele mai multe ori, acesta vine cu numele de utilizator “admin” si parola la fel. Multe persoane il lasa asa si nu dau importanta faptului ca aceste date de logare sunt intrebuintate foarte frecvent si sunt primele variante incercate de catre cei care vor sa se conecteze pe o anumita retea.

Ei bine, pentru a fi totul cat mai sigur, recomandarea noastra este aceea de a-ti schimba numele de utilizator si parola. In ceea ce priveste parola, foloseste o varianta puternica, ce sa contina atat litere, cat si cifre si simboluri, pentru a fi cat mai dificil de ghicit.

Incearca sa folosesti cuvinte nu foarte comune, care sa nu aiba legatura cu datele tale personale, precum ziua nasterii, nume/prenume etc. Cele mai frecvente parole intalnite sunt: numele plus cifra 1 in coada, echipe de fotbal, qwerty, 12345, abc123, 1-2-3-4-5-6-7-8, password, parola etc.

La fel trebuie sa faci si in privinta retelei, pentru ca una e sa te loghezi pe router, pentru a umbla in setari si alta e sa te conectezi la retea pentru a avea semnal Wi-Fi. Parolele puternice te pot scapa de incidente neplacute

 

Verifica si blocheaza persoanele care nu ar trebui sa fie pe reteaua ta

De multe ori, se poate intampla, ca pe reteaua ta sa se conecteze persoane care nu au acordul tau si sa te trezesti ca iti merge foarte greu netul. Cum afli daca ai intrusi? Te folosesti de aplicatii precum Fing- Network Tools, Who Is On My WiFi sau WIOMW.

Acestea iti vor arata cine mai intrebuinteaza semnalul venit de la tine si iti vor permite sa blochezi astfel de utilizatori.

 

 

Foloseste un antivirus puternic si actualizeaza-l cand e nevoie

Cand vine vorba de securizarea retelei, e important sa ai in vedere si virusii pe care ii poti lua de pe diverse pagini de Internet, acestia putand, de multe ori, sa afecteze intregul sistem si sa acceseze date la care nu doresti sa aiba acces oricine.

Ca sa te protejezi, ceea ce trebuie sa faci este sa iti instalezi un antivirus puternic, ce sa fie capabil sa tina la distanta atacurile din mediul online. Totodata, acesta trebuie actualizat periodic, pentru a fi totul in regula.

Sunt astfel de softuri ce pot fi descarcate gratuit, insa, de multe ori, ti se va cere o suma de bani pentru functii mai speciale, inclusiv cele legate de securitate. Vezi bine ce variante ai si opteaza pentru cea mai buna pentru tine, mai ales daca esti o persoana care nu isi permite sa piarda documente din computer, pentru ca a luat virusi.

 

Probleme care pot sa apara, daca nu ai o conexiune stabila

Este indicat sa iti faci reteaua cat mai sigura, pentru a nu permite strainilor sa o acceseze. Prin ce metode, ti-am zis mai sus. Insa, sa-ti vorbim putin si despre neplacerile care se pot ivi.

De exemplu, un lucru nedorit e ca cineva sa iti poata accesa datele personale, sa afle informatii pe care nu le vrei publice, sa poata supraveghea activitatea pe care o ai online, indiferent de dispozitivul pe care il folosesti. Nu ti-ai dori, nu-i asa? Protocoalele de securitate vor tine la distanta hackerii.

Apoi, un alt lucru mai putin placut e sa iti functioneze Internetul foarte lent, deoarece o anumita persoana s-a conectat la reteaua ta si foloseste semnalul primit de la tine pentru a descarca filme, de exemplu, ceea ce presupune un trafic de date foarte mare si implicit o incetinire a vitezei. Foloseste aplicatiile de depistare a intrusilor si blocheaza-i, daca nu au acordul tau.

Ce probleme pot sa mai apara? Virusii. Ei pot incarca intregul sistem si il pot face sa mearga greoi, ceea ce nu e prea imbucurator, si pot fi tinuti la distanta doar cu un antivirus performant, pe care recomandat ar fi sa-l cumperi, pentru a te asigura de faptul ca totul va functiona la o calitate foarte buna.

In concluzie, daca vrei sa te folosesti de Internetul tau la capacitati maxime, ai nevoie de o retea securizata, care sa nu poata fi accesata de catre alte persoane, sa nu le permita acestora sa observe activitatea pe care o ai online sau umplerea sistemului cu virusi. Acest lucru e posibil cu ajutorul unor routere la preturi bune, performante, cu functii utile precum protocoale de securitate WPA2, WPA3 si prin intermediul unor programe ce sa permita blocarea intrusilor si anihilarea virusilor.

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre