Functii si utilizari ale calculatoarelor stiintifice

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.20

 

Calculatoarele stiintifice sunt device-uri ce permit efectuarea unor operatiuni complexe, precum functii binare, hiperbolice, statistice, trigonometrice etc. Ele sunt capabile sa iti vina in ajutor si atunci cand vorbim de operatiuni ceva mai simple, precum adunari, scaderi, inmultiri, impartiti, radicali, procente sau logarimi, generare de numere aleatorii si asa mai departe. 

 

In momentul in care iti cumperi un calculator stiintific, trebuie sa-ti iei timp si rabdare pentru a invata cum anume sa-l folosesti pentru a te bucura de toate functiile pe care le are. In cele ce urmeaza iti vom vorbi putin despre o serie de operatiuni pe care le poti realiza cu ajutorul unui astfel de dispozitiv. 

 

Functii de baza

Vom incepe cu cele mai simple lucruri pe care le poti face cu un calculator stiintific. Aceste articole iti pot fi de folos cand vrei sa faci calcule usoare, precum adunari, scaderi, inmultiri sau impartiri. Uneori trebuie sa jonglezi cu cifre de ordinul sutelor, miilor etc. si sa le faci din cap poate fi mai dificil. Totul e mult mai rapid cu un astfel de produs. 

Apoi, tot la operatiuni de baza intra si extragerea radacinii patrate (radicalul), obtinerea de procente dintr-un anumit numar, ridicarea la putere a anumitor valori sau calcule cu paranteze. Ele sunt usor de efectuat si ai butoane speciale ce pot fi actionate simplu si rapid.

 

 

Logaritmi

Adesea, in mediul educational trebuie sa extragem logaritmii dintr-un anumit numar. Aceasta operatiune este inversa ridicarii la putere si de multe ori e dificil de realizat in format clasic, creion-hartie. 

Calculatoarele insa iti pot fi de ajutor. Ceea ce trebuie sa faci este sa tastezi cifrele din care vrei sa extragi logaritmul si sa apesi pe tasta destinata unei astfel de operatiuni (log, ln). Acest lucru e valabil atunci cand vrei sa afli logaritmul natural al oricarui numar pe baza e (un numari irational, unde e = 2.71828). 

Daca trebuie sa faci calcule cu logaritmi care sunt in alta baza totul e simplu cu un astfel de device. De exemplu, daca ai de aflat log in baza 4 din 45 utilizeaza urmatoarele taste: log45/log 4. Pur si simplu trebuie sa divizi doua numere, punandu-le semnul de logaritm in fata. 

 

Trigonometrie

Cand spunem trigonometrie ne referim unghiuri. Pentru astfel de operatiuni iti vor veni in ajutor tastele aferente selectarii unitatilor de masuara (DEG – grade, RAD – radiani, GRD – grade centesimale) si cele specifice calculelor in sine – sinus, cosinus, tangenta, secanta, consecanta, cotangenta. Totodata, vor fi disponibile si functiile inverse (arcsin, arccos, arctg).

 

Functii binare

Aceste optiuni sunt cautate de catre persoanele care au nevoie de facut calcule in domeniu IT. Sistemul binar este bazat pe doua elemente, in acest caz 0 si 1. Ele vor transforma numele formate din aceste caractere in unele mult mai simplu de retinut. 

 

Calcule statistice

Cei care studiaza statistica stiu cat de mare ajutor e sa afle cu usurinta anumite valori sau sa verifice daca au facut corect diverse calcule si au stabilita cu mare precizie media, varianta sau deviatia standard. 

Calculatoarele stiintifice ce permit astfel de operatiuni au o tasta speciala ce ajuta la trecerea in modul statistic de lucru, astfel incat totul sa fie cat mai simplu de introdus si aflat. In manualele de utilizare aferente device-urilor de acest tip vei afla cum poti face totul, pas cu pas. 

 

Combinatorica

Folosim acest termen pentru a descrie operatiuni precum: permutari, aranjamente, combinari. La aflarea unor astfel de rezultate ne vor ajuta numerele factoriale, ce pot fi aflate cu usurinta tastand cifrele dorite urmate de simbolul „n!”.

Permutarile sunt destul de simple. Ai la dispozitie o multime de date, iar ceea ce trebuie facut e ca ele sa fie aranjate intr-o anumita ordine. De exemplu, daca ai trei cifre si vrei sa vezi cate numere diferite pot fi formate din ele, va trebuie sa faci P3, iar acest lucru il poti realiza afland cat anume semnifica 3!. Rezultatul va fi obtinut tastand 3, urmat de simbolul „n!”. Rezultatul va fi 6 (1x2x3). 

In privinta aranjamentelor, in urma unei astfel de operatiuni vei afla cate submultimi ordonate se pot forma intrebuintand doar o parte din elementele unei multimi. Daca, de exemplu ai 14 tricouri pe care vrei sa le oferi unui numar de 5 copii si vrei ca fiecare dintre ei sa ia unul, vei afla cate posibilitati au acestia facand A145. Pentru asta, mai intai ai de aflat valoarea lui 14!, apoi pe cea a lui 9! (14-5). Dupa, imparti primul rezultat la al doilea. 

Combinarile sunt folosite pentru a afla cate alaturari de numere pot fi facute cu ajutorul unor anumite cifre. De exemplu, daca dorim sa stim cate variante de deblocare sunt pe un telefon ce foloseste un cod din patru cifre, avem de efectuat C104. 10, deoarece vei lucra cu 10 cifre si 4 deoarece e vorba de un sir din patru numere. Spre deosebire de permutari, aici nu exista nici o ordine ce trebuie stabilita. 

 

Generare de numere aleatorii

E bine sa stii ca multe calculatoare stiintifice (aici o lista cu modele comparate) iti pot fi de ajutor si pentru a obtine un numar random, atunci cand e necesar. Vei avea de apasat pe o serie de butoane pentru a introduce intervalul de valori dorit, dupa care, generarea se va face automat, apasand tasta Enter/=. 

 

 

Acesta sunt cateva dintre cele mai comune operatiuni de care au nevoie persoanele ce vor sa-si achizitioneze un astfel de device. Nu iti putem spune cu exactitate pe ce buton sa apesi, deoarece nu toate modelele sunt la fel. De exemplu, cifrele, semnele folosite in operatiunile clasice, radicalii sunt la fel, insa pentru functiile mai complexe e necesar sa apesi fel si fel de taste sau combinatii dintre acestea. Manualul insa te va lamuri cel mai bine. 

E posibil ca initial sa te simti coplesit/a de multitudinea de butoane si de complexitatea diverselor operatii matematice/statistice. Ei bine, citeste cu grija cartea cu instructiuni, incearca sa intelegi cum anume functioneaza un device si apoi aplica ce citesti din manual, cu ceea ce stii de la orele in care ai invatat/exersat stiintele exacte. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments