Imprimanta acasa – argumente pro si contra

Am modificat articolul ultima data pe: 27.03.20

 

Daca iti permiti financiar sa cumperi o imprimanta, dar si consumabilele necesare pentru a o intrebuinta, un astfel de device ar putea fi potrivit in locuinta ta. El te va ajuta sa poti printa rapid tot ce ai nevoie, oricand, la orice ora, ca sa nu mai pierzi timpul pe la centre de multiplicare si sa te ingrijorezi daca te trezesti la miezul noptii ca ceva ai printat gresit si trebuie listat din nou. 

 

Sunt mult persoane care intentioneaza sa cumpere si sa foloseasca imprimante la domiciliu. Aceasta poate fi o alegere buna pentru anumiti oameni, dar, vine la pachet si cu o serie de dezavantaje. Este sau nu profitabil sa intrebuintezi un printer la domiciliu? Vom vedea in cele ce urmeaza.

 

Argumente pro

Ai mereu la indemana un device de tiparit – acesta e primul si cel mai important punct forte. Cand vrei sa obtii pe hartie rapid un document, un proiect pentru facultate etc., conectezi dispozitivul la PC/telefon si in cateva minute ai tot ce iti trebuie. E un mare avantaj mai ales pentru persoanele din mediul rural, care nu au unde sa listeze in localitate.

Nu mai pierzi timp mergand la un centru de multiplicare – daca alegi o astfel de varianta, scapi de timpul pierdut companiile care ofera aceste servicii. Nu trebuie sa mai pleci mai devreme de acasa pentru a lista ce ai nevoie, nici sa stai la coada, poate zeci de minute, pentru a tipari fisierele dorite. E un mare avantaj mai ales pentru elevi/studenti.

Daca ai gresit ceva poti scoate rapid din nou documentul respectiv – acest aspect e demn de apreciat. Probabil ai patit si tu sa printezi diverse foi si dupa ce ai ajuns acasa si te-ai uitat pe ele, ti-ai dat seama de faptul ca sunt greseli grave. Ce ai facut? Cel mai probabil ai modificat rapid si ai mers sa listezi din nou. Cand ai o imprimanta personala, e mult mai simplu de modificat si de scos din nou.

Device-uri mai mici, ce ocupa putin spatiu – aparatele de acest fel care sunt folosite acasa au si avantajul faptului ca au dimensiuni reduse. Nu sunt la fel de mari ca cele profesionale, folosite in centrele de multiplicare. Ele se pot aseza pe birou si sunt acolo atunci cand ai nevoie. 

Aparatele cu laser nu iti vor crea probleme cu uscarea tusului – daca te gandesti ca nu e profitabil sa cumperi o imprimanta deoarece se usuca repede cerneala, opteaza pentru un model laser si nu vei mai avea aceasta problema.

 

 

Argumente contra

Trebuie sa investesti in a achizitiona acest device – pentru a avea o imprimanta la domiciliu trebuie sa iti permiti sa o cumperi. Sunt si modele mai ieftine, de 200-300 de lei, dar, daca listezi foarte rar o pagina, doua, nu e rentabil, ci mai convenabil e sa mergi la un centru specializat. 

Trebuie sa ai la indemana mereu consumabile – cand detii acasa o astfel de imprimanta, trebuie sa ai in vedere si faptul ca ea necesita consumabile – toner, cerneala, hartie, pentru a functiona. Acestea trebuie achizitionate atunci cand cele vechi se termina, deci, vei avea nevoie de resurse financiare suplimentare. Cat de frecvent? Depinde de cat de mult printezi.

Tusul din cele cu inkjet se usuca rapid – daca optezi pentru o imprimanta cu cerneala, aceasta are un mare dezavantaj, si anume faptul ca tusul se usuca destul de rapid daca nu e intrebuintat, si trebuie inlocuit cand ai din nou nevoie. 

Modele cu laser sunt scumpe – in eventualitatea in care ti-ai dori un model cu laser, deoarece printeaza extrem de bine, mai ales cand vine vorba de documente, si nu ai probleme cu uscarea tonerului, ai in vedere faptul ca un astfel de model e ceva mai scump, deci, necesita o investitie financiara mai mare. 

Va trebui sa o duci in service cand apar defectiuni – atunci cand imprimanta nu functioneaza in parametri normali, daca mai ai garantie, va trebui sa o trimiti in service, daca nu, sa chemi pe cineva sa o repare sau sa o duci tu intr-un loc specializat. Ce inseamna asta? Ca e posibil sa apara alte costuri suplimentare. 

Sunt pentru un volum mai mic de documente – modele pentru birou/locuina nu sunt potrivite pentru a obtine un volum mare de pagini. Bineinteles, nu te opteste nimeni din a cumpara un device profesional, care sa iti permita sa listezi foarte mult, insa, acela nu mai poate fi considerat o imprimanta pentru domiciliu. 

 

 

Cum aleg o imprimanta pentru acasa

Acum, spre final, vrem sa-ti vorbim putin si despre cateva criterii de selectie ce trebuie urmarite, daca te intereseaza sa achizitionezi un printer pentru uz personal.

Tehnologia de lucru – aici, cel mai frecvent vorbim de modele: cu laser, care sunt foarte performante, permit listarea unui volum mai mare de pagini, sunt recomandate mai ales pentru documente, dar sunt mai scumpe si mai mari la dimensiuni, cu jet de cerneala, ce au avantajul faptului ca au un cost de achizitie redus, printeaza bine chiar si fotografii si sunt usor de intrebuintat, doar ca tusul se poate usca rapid daca nu e folosit o anumita perioada si se consuma destul de repede. 

Mai poti opta daca vrei si pentru o imprimanta 3D, insa aceasta nu e pentru documente, ci pentru a crea obiecte tridimensionale. E folosita la domiciliu cu precadere de catre artistii handmade. 

Viteza – acest detaliu iti va oferi informatii referitoare la rapiditatea cu care va functiona printerul tau. Nu sunt valori foarte mari, ci va trebui sa astepti putin, deoarece marea majoritate a modelelor listeaza cam 16-20 de pagini pe minut. Cele alb-negru merg putin mai rapid fara de cele color. 

Tipul de print – aici ne referim la nuantele in care se face tiparirea. Poti opta pentru modele care imprima monocrom (alb-negru) sau color (in mai multe nuante). De obicei, prima varianta o intalnim la device-urile laser. Sunt si care fac parte din a doua categorie, dar sunt mult mai scumpe. 

Dimensiuni – cand vrei sa cumperi un astfel de device si ai un spatiu clar destinat pentru el, vezi sa aiba dimensiunile potrivite pentru a se integra perfect in acel loc. 

Acum, dupa ce ai citit toate aceste informatii, ceea ce-ti mai ramane de facut este sa te decizi daca vrei sau nu sa investesti intr-un astfel de dispozitiv pentru acasa. Pune in balanta avantajele si dezavantajele si ia decizia finala. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre