Imprimantele de etichete si utilitatea acestora

Am modificat articolul ultima data pe: 18.09.20

 

Imprimantele de etichete pot fi un partener de nadejde pentru oricine doreste sa lipeasca autocolante pe diverse obiecte, de la dosare si cutii de depozitare, pana la cabluri, conducte si generatoare. Ele se aleg cu grija, astfel incat sa faca fata volumului de printare dorit si sa te ajute sa obtii dimensiunile de care ai nevoie. 

 

Auzim destul de frecvent de aceste articole, insa nu stim poate suficiente informatii cu privire la ele. Imprimantele de etichete pot fi de folos oricarei persoane, intr-o multime de situatii. Ele pot usura munca, modul in care te organizezi si rapiditatea cu care gasesti ceea ce ai nevoie, indiferent de domeniu.

 

Ce sunt imprimantele de etichete

Aceste aparate vin in sprijinul persoanelor care au nevoie de insemne lipite pe tot felul de obiecte (dosare, cutii, conducte, generatoare, semne de acces, alarme etc.). Ele pot functiona fie cu ajutorul unui computer, conectandu-se la sistem pentru a fi realizate, fie prin intermediul unui ecran propriu, ce permite realizarea etichetelor. 

Orice device care actioneaza pentru crearea autocolantelor ce vin lipite pe anumite lucruri trebuie sa fie format din: hardware (imprimante de coduri de bare), software (programul necesar prelucrarii lor) si consumabile (partea fizica pe care se face printarea – role, etichete etc.).

Aceste dispozitive permit tiparirea cu date alfanumerice, grafice, simboluri sau coduri de bare. Rezultatul final poate avea diverse finisaje, in functie de dotarile aparatului – lucios, semi-lucios, mat. 

 

 

La ce sunt utile aceste dispozitive

Sunt o multime de cazuri in care produsele despre care vorbim acum ti-ar putea fi de un real folos. Ele sunt apreciate, de exemplu, la birouri. Etichetand totul, vei pastra o ordine exemplara si vei sti mereu ce si unde ai pus (dosare, papetarie, obiecte de depozitate etc.).

Foarte frecvent intalnim autocolante cu instructiuni pe echipamentele care au legatura cu siguranta, dar si cu protectia mediului. De exemplu, poti lipi acolo unde e nevoie semne de informare, detalii cu privire la acces, poti eticheta conducte, generatoare, diverse cabluri, articole de securitate si asa mai departe. 

Etichetele sunt intalnite si pentru a ajuta in caz de incendiu. Ele vor semnala unde sunt caile de acces, echipamentele de stingere a focului, sistemele de alarma si asa mai departe. 

Daca alegi sa te organizezi in acest fel, vei atrage si o serie de avantaje precum: evitarea erorilor cand vine vorba de utilizarea diverselor articole, respectarea politicii interne a companiei, evitarea anumitor pericole pentru ca nu s-a observat clar ce e de facut (ce cabluri nu ai voie sa scoti din priza, pe ce buton trebuie sa apesi pentru variate actiuni) etc. 

Bineinteles ca imprimantele de etichete sunt folosite si in tot felul de situatii pe care unele persoane le pot intalni zi de zi, acasa, in mediul educational, spitale etc. De exemplu, poate vrei sa iti organizezi condimentele si sa le introduci in borcanele, dupa care sa le etichetezi, poate vrei sa stii cui ii apartin anumite obiecte din interiorul gradinitei/scolii sau poate iti dai seama de cat e de util sa stii exact unde se afla diverse echipamente medicale si nu numai. In orice domeniu, etichetele pot fi de ajutor. 

 

Tipuri de imprimante

Cand alegi dispozitive de acest fel, trebuie sa ai in vedere faptul ca ele pot fi de mai multe tipuri. 

Cele mai frecvent intalnite sunt modelele de birou. Acestea pot fi utile in micile companii sau in locuinte si vor face fata unui volum redus de printari (mii de etichete pe zi, dar in serii mici, de circa 500 bucati). Mai sunt intalnite si sub denumirea de imprimante personale. 

Dupa, urmeaza cele comerciale, care vor fi de ajutor in companiile ceva mai mari, deoarece permit obtinerea unui numar mai generos de etichete (in jur de 5000 pe zi). 

In eventualitatea in care e vorba de mii de autocolante, pentru ca esti o firma de curierat, un magazin online mare etc., atunci vei avea nevoie de un device-uri industriale, care pot functiona chiar si non-stop. 

Aici ai doua variante – fixe si portabile. Cele din prima categorie sunt ideale pentru cazurile in care totul se face dintr-un depozit/centru de distributie si nu necesita deplasarea, iar celelalte vor fi de un real folos pentru cazurile in care e nevoie de deplasare pentru a se aplica etichetele (instalatii, constructii, linii de productie etc.).

 

 

Cum se aleg astfel de device-uri

Cand vrei sa cumperi o imprimanta ieftina si buna, nu e tocmai simplu. Sunt mai multe criterii pe care trebuie sa le iei in calcul. Dupa ce ai stabilit ce tip de dispozitiv ai nevoie, mai vezi si urmatoarele detalii:

Tehnologia de printare – aceasta poate fi direct termica (DT) sau transfer termic (TT).

DT – este o metoda ce presupune imprimarea direct pe o hartie care e sensibila la caldura. Ea e potrivita atunci cand nu te intereseaza foarte mult rezistenta printului, care e de 6-12 luni, deoarece aceasta e afectata de expunerea la lumina si caldura.

TTe o varianta mult mai apreciata decat cea amintita anterior, deoarece se foloseste caldura pentru transferul de cerneala de pe ribon pe eticheta. Astfel, imprimarea este mult mai durabila si calitativa. 

Viteza – timpul de asteptare pentru realizarea produsului final depinde de viteza cu care printerul lucreaza. Daca e vorba de un aparat simplu, de birou, o valoare de 102 mm/s este rezonabila. Daca insa ne referim la modelele industriale, acestea e necesar sa lucreze mai repede – peste 200 mm/s.

Dimensiunile maxime posibile – pentru a putea fi util, un dispozitiv de acest fel trebuie sa-ti ofere si etichete la dimensiunile dorite de tine. Asadar, fii atent/a la latimea maxima acceptata, pentru a-ti face o idee cu privire la modul in care vor arata autocolantele scoase de respectivul device. 

Rezolutia – criteriul acesta e important deoarece ofera detalii cu privire la claritatea etichetelor obtinute. Urmareste ca aceasta valoare sa fie de cel putin 200 dpi, pentru a citi cu usurinta toate informatiile. 

Ai in vedere aceste aspecte, dar si altele pe care le-am amintit pe parcurs, precum modul in care se face conexiunea si finisajele. 

Daca nu te-ai gandit pana acum sa iti achizitionezi un astfel de produs, probabil lucrurile s-au schimbat din moment ce ai parcurs acest text. Alege cu grija imprimanta potrivita pentru tine si stabileste-ti dinainte un buget pentru a sti exact ce iti permiti si ce nu.

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments