Minarea de criptomoneda pe scurt

Am modificat articolul ultima data pe: 04.04.20

 

Tot mai multe persoane incearca sa castige bani din mediul online, iar criptarea de monede este o modalitate destul de buna de a face asta. Trebuie insa sa te informezi foarte bine inainte, sa intelegi cat mai bine termenii intrebuintati si sa-ti permiti cu adevarat sa investesti.

 

Ce este mineritul

Mineritul este un proces destul de complex, care presupune efectuarea unor calcule matematice, cu scopul de a genera pe piata digitala noi monede. Cu cat puterea de calcul este mai mare si consumul de energie mai redus, cu atat rezultatele vor arata un profit mai generos. Fiecare miner in parte va primi ca rasplata criptomonede, in functie de cat anume munceste.

Mineritul e totodata o activitate ce iti poate aduce profituri mici, dar constante, la fiecare tranzactie. Pentru a face totul cat mai intelept, nu investi mai mult decat esti dispus/a sa pierzi, deoarece succesul nu este garantat.

 

Ce sunt criptomonedele

“Banii” care circula in cadrul procesului de minerit poarta denumirea de criptomonede. Acestea sunt castiguri digitale, virtuale si pot fi intrebuintate chiar si ca mijloace de plata la diverse magazine. Utilizarea unei astfel de variante este sigura si permite controlarea foarte buna a tranzactiilor.

Mare atentie, deoarece criptomonedele nu sunt monede electronice. Ele au o multime de avantaje, printre care se numara: tinerea banilor intr-un sistem descentralizat, anonimat in ceea ce priveste datele personale, control permanent asupra tranzactiilor, transferuri rapide, transparenta, inexistenta limitelor pentru transferuri sau comisioanele variabile.

Daca te intereseaza si dezavantajele, unele dintre cele mai importante sunt: nu exista posibilitatea anularii tranzactiilor, nu sunt extrem de multi utilizatori, sunt putine magazine care accepta plata in monede virtuale, valoarea este data de cerere si oferta, iar unele monede nu pot fi folosite in toate tarile.

 

 

Ce este blockchain-ul

Termenul acesta este foarte des intalnit atunci cand aducem in discutie aspectele legate de minarea criptomonedelor. El reprezinta un lant de tranzactii care se inregistreaza la infinit si care se genereaza automat la un anumit interval, in functie de moneda (de exemplu, 10 minute la Bitcoin, 14 secunde la Ethereum).

Blockchain-ul le permite utilizatorilor sa observe istoricul tuturor tranzactiilor. Astfel, datele sunt pastrate in siguranta, neputand fi modificate si poti afla informatii cu privire la un anumit bloc de cand a fost creat, pana cand a disparut.

In cadrul unui blockchain toate operatiile sunt la vedere si nu pot fi modificate. Aceasta tehnologie are aplicatii multiple, fiind prezenta si in alte domenii ( financiar, distributie de bunuri, informatii medicale etc.).

 

Cum cumpar criptomonede

Daca doresti sa cumperi criptomonede exista site-uri care se ocupa de astfel de tranzactii. Trebuie sa le gasesti pe cele sigure si sa ai rabdare apoi ca totul sa prinda contur. Initial va fi necesar sa-ti faci un cont, dupa care sa astepti aprobarea, ca in final, prin transfer bancar sau plata cu cardul sa platesti ca sa primesti monedele dorite.

 

Care sunt unele dintre cele mai cunoscute monede virtuale

In Romania cel mai mult se vorbeste despre Bitcoin, care in luna aprilie 2020 are o valoare de circa 5260 de dolari, Ether, cotat la aproximativ 180 de dolari, Litecoin, care costa pana in 90 de dolari sau Dash, ce valoreaza circa 130 de dolari.

In total, in intreaga lume sunt aproximativ 900 de monede vituale, insa nu toate sunt acceptate in toate tarile.

 

De ce ai nevoie pentru a mina criptomonede

Daca doresti sa minezi, in primul rand trebuie sa-ti permiti financiar sa investerti intr-un computer cu caracteristici de top. Acesta e necesar sa suporte cat mai multe placi video (aici oferim o lista comparativa), sa aiba un procesor performant, o memorie RAM cat mai buna si sa fie conectat la o sursa de energie puternica.

Apoi, ia in calcul si faptul ca va fi necesara alocarea unui spatiu special, deoarece un astfel de sistem va fi zgomotos si va produce foarte multa caldura. Marea majoritate a monedelor pot fi minate cu placi video, dar acest lucru nu e valabil cand vine vorba de Bitcoin si Litecoin, ele avand nevoie de dispozitive specializate precum ASIC (Application Specific Integrated Circuit).

Dupa ce ai realizat un sistem puternic, vine randul unui software pe masura. Cauta unul care sa fie potrivit pentru a mina ceea ce ai tu nevoie si studiaza-l bine pentru a-l intelege cum functioneaza.

Va trebui totodata sa ai si un portofel virtual. Un astfel de instrument iti va permite sa depozitezi castigurile. In respectivul “cont” se vor face tranzactiile necesare. El poate fi pentru o singura moneda sau pentru mai multe, in functie de ce obisnuiesti sa minezi.

 

 

Minare individuala sau in pool

Mai intai, incepem prin a-ti spune ca termenul de pool face referire la un grup de utilizatori care-si pun la un loc resursele si apoi impart in mod egal recompensele.

Minarea individuala este o varianta buna pentru cei care isi permit financiar sa investeasca in sisteme foarte complexe si sa tina pasul cu tehnologia pentru a le upgrada atunci cand e necesar. Ea depinde exclusiv de capacitatea device-ului pe care il ai si iti permite sa actionezi singur/a si prin urmare sa-ti pastrezi in totalitate profitul castigat.

Daca nu poti sa suporti financiar investitii mari in echipamente si tehnologii, cel mai bine e sa aderi la un pool si sa minezi impreuna cu alti oameni. Astfel, nu vei mai avea parte de cheltuieli atat de mari, dar, bineinteles ca nici castigurile nu vor mai fi la fel de substantiale, deoarece (asa cum am spus mai sus) ele se impart la toti minerii din respectivul grup.

 

Ce pot face cu banii virtuali

Daca ai inteles cum stau treburile, ai inceput sa minezi si deja ai profit, probabil te intrebi ce poti face cu respectivele castiguri. Ei bine, in principal ai doua variante: convertesti totul in bani reali si cumperi ce ai nevoie sau achizitionezi produse de la magazinele care accepta astfel de plati.

Cu privire la prima varianta, problema consta in faptul ca de multe ori pretul pe care il poti scoate in urma convertirii e unul destul de mic si mai putin rentabil. Daca ne referim la a doua varianta, dificultatile apar deoarece nu exista foarte multe magazine care permit plata in criptomonede. Vestea buna insa e ca acestea sunt in crestere, inclusiv in tara la noi.

 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre