Printingul 3D si transplantul de organe – inovatii medicale

Am modificat articolul ultima data pe: 01.04.20

 

Imprimarea 3D a revolutionat domeniul medical si continua sa o faca. Acum, datorita tehnologiei care a avansat e posibil sa se invete o multime de lucruri cu ajutorul organelor ce nu provin de la cadavre, sa se execute rapid proteze pentru maini/picioare sau dinti. In urmatorii ani se preconizeaza ca va fi realizabil si transplantul de organe fabricate de printerele 3D, insa, pana atunci, se fac studii pentru a fi o procedura cu adevarat sigura. 

 

Imprimantele 3D sunt din ce in ce mai cautate, dar si mai performante, fiind capabile nu doar sa realizeze piese de mici dimensiuni precum figurine cu personaje din animatii, cani, carcase sau cutii, ci si obiecte mult mai complexe precum organe umane, proteze sau piese de masini.

In cele ce urmeaza vrem sa-ti vorbim putin despre aceste aparate si sa-ti spunem ce sunt, cum pot fi utilizate, ce avantaje aduc in domeniul medical si cum trebuie achizitionate.

 

 

Ce este o imprimanta 3D si in ce domenii este intrebuintata 

Folosim acest termen pentru a descrie un dispozitiv care e capabil sa realizeze obiecte tridimensionale de orice forma, de diverse marimi, din fel si fel de materiale. 

Poate functiona pe baza mai multor tehnologii de printare, cele mai des intalnite fiind urmatoarele: FFF (Fused Filament Fabrication) – imprima cu ajutorul unui filament din plastic topit, adauga materialele in straturi succesive, e mai accesibila financiar, dar nu are finisaje foarte bune; SLS (Selective Laser Sintering) – intrebuinteaza un fascicul de laser care topeste materialul si il transforma in particule mici care se asaza in straturi si formeaza obiecte cu finisaje foarte bune; DLP (Digital Light Processing) – device ce foloseste o matrice de tip mini-oglinda, care e potrivita mai ales la realizarea unor forme complexe, care au nevoie de o buna precizie. 

Aceste aparate care executa obiecte in trei dimensiuni pot fi intrebuintate intr-o multime de domenii, printre care amintim: constructii, educatie, medicina, arta, arhitectura, moda, gaming etc. 

 

Cum poate ajuta mai exact o astfel de imprimanta la transplantul de organe si la alte interventii medicale

Cel mai mare beneficiu pe care l-ar putea aduce o imprimanta 3D cel legat de posibilitatea transplantului de organe. In acest sens, compania Symmer3D, in colaborare cu cei de la Centrul de Terapii Genetice si Celulare in Tratarea Cancerului OncoGen din Timisoara au inventat un dispozitiv ce ar putea fi folosit in viitor pentru realizarea de organe ca rinichii si/sau ficatul. 

Pentru a fabrica partile din corp dorite, aceasta imprimanta utilizeaza celule stem si epiteliale, astfel incat sa nu mai fie nevoie de donatori pentru a putea fi executate cu succes astfel de interventii. Avand in vedere faptul ca “materia prima” necesara se va lua de la pacient, se elimina riscul respingerii organelor. 

Aceasta inventie a intrat in atentia publicului in 2016 si e posibil sa fie necesari chiar si 10 ani pentru a putea fi intrebuintata in situatii reale, deoarece trebuie efectuate o multime de teste pe cobai, astfel incat medicii sa se asigure de faptul ca va avea succes. 

In zilele noastre, printarea de organe e de mare ajutor in mediul educational, de exemplu. Studentii au sansa de a invata intr-un mod cat mai apropiat de realitate cum anume arata diverse parti din interiorul corpului uman, fara a mai fi necesar studiul pe cadavre. 

Domeniul medical e unul foarte vast, care are o multime de specializari, iar imprimantele 3D pot fi foarte folositoare in multe dintre ele. Iata la care ne referim mai exact:

Stomatologie – device-urile de acest fel pot fabrica mandibule si maxilare la rezolutii foarte fine, apropiate de realitate. Sunt si modele de imprimante care printeaza dinti si masele ce pot fi de folos in viata reala, la pacienti umani. Totul e simplu si rapid.

Ortopedie – printerele 3D reusesc sa usureze foarte mult viata oamenilor care au probleme legate de aceasta specialitate a medicinei. Aici vorbim de la articole simple, precum talpi ortopedice, capabile sa sustina foarte bine picioarele, pana la proteze pentru membre, care sunt realizate in asa fel incat sa se potriveasca milimetric si sa ofere un grad de confort foarte ridicat, dar si flexibilitate. 

Totodata, se fabrica prin intermediul acestor imprimante si orteze care au rolul de a sustine zonele cu fracturi (degete, solduri, maini, picioare, cot, incheietura etc.).

 

 

Cat costa o imprimanta 3D si dupa ce criterii o alegi

Pentru inceput, vrem sa-ti spunem ca imprimantele 3D care revolutioneaza lumea medicala sunt extrem de scumpe. Cele care sunt folosite la proteze, orteze, dinti etc. pot costa sute de mii de dolari, motiv pentru care nu orice spital si le permite. 

Modelele care sunt intalnite de obicei si pot fi intrebuintate pentru a realiza organe pentru studiu, dar si alte tipuri de produse pentru alte domenii care nu au legatura cu medicina costa de la cateva sute la cateva mii de dolari si trebuie cumparate in functie de urmatoarele criterii:

Tipul – am vorbit putin despre acest aspect putin mai sus, cand am discutat despre ce anume este o astfel de imprimanta, deci, nu are rost sa mai dezbatem acum aceasta caracteristica. 

Viteaza – e un indicator ce se exprima in milimetri cubi pe secunda (mm3/s) si iti va oferi detalii cu privire la rapiditatea cu care va lucra aparatul tau. Asa cum e normal si logic, produsele de dimensiuni mai mici vor fi realizate intr-un timp mai scurt, cele mai voluminoase vor avea nevoie de mai multe minute. 

Suprafata de lucru – e un factor important, deoarece iti ofera date referitoare la marimile maxime pe care le poate avea un obiect printat. Cu cat dimensiunea extruderului e mai generoasa, cu atat si pretul de achizitie pentru respectivul produs e mai mare. 

Grosimea stratului si rezolutie – cand cumperi  imprimante 3D (lista noastra comparativa aici) aceste doua aspecte trebuie analizate impreuna. Ele sunt invers proportionale, mai exact, o rezolutie ridicata presupune realizarea in straturi mai subtiri, pentru a se obtine finetea dorita. 

Materialul de imprimare – ai grija ca aparatura pe care o folosesti sa fie compatibila cu cel din care vrei sa fabrici articolul dorit de tine. 

Nu-i asa ca aceste printere sunt foarte interesante? Iti pot fi de ajutor si tie, indiferent de domeniul de activitate in care activezi. 

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre