SSD versus Hard Drive clasic

Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Daca e momentul sa iti schimbi PC-ul sau laptopul, cel mai probabil vei lua in calcul si spatiul de stocare. Ai doua mari posibilitati: HDD, care e varianta clasica, veche, ce iti ofera la un pret accesibil o capacitate foarte mare, dar are o viteza de lucru mult mai redusa si e mai sensibil, si SSD-ul, care e o optiune mai rapida, mai rezistenta, dar mai greu accesibila din punct de vedere financiar. 

 

Spatiul de stocare al computerului este un aspect foarte important si trebuie inca de la inceput sa te informezi bine si sa optezi pentru device-ul potrivit. Poti alege intre Hard Disk Drive (HDD) si Solid State Drive (SSD). Ce sunt acestea si ce avantaje/dezavantaje au, iti vom spune in continuare. 

 

Ce este un HDD

Un Hard Disk Drive este o unitate de stocare ce permite pastrarea a tot felul de fisiere intr-un computer. O astfel de componenta a fost folosita inca din 1956, pe un computer IBM si de atunci s-a dezvoltat si a ajuns ca din 1980 sa fie un “must have” pentru fiecare PC sau laptop. 

HDD-ul este alcatuit din mai multe componente (motoare, discuri, capete de citire) care se afla mereu in miscare, motiv pentru care nu e silentios, ci in anumite momente se poate auzi destul de tare si deranjant. 

 

 

Ce este un SSD

Un Solid State Drive e o unitate de stocare flash, care a aparut in jurul anului 1990 si a inceput sa fie comercializata prin 2003. Astazi e tot mai populara si accesibila. 

SSD-urile sunt compacte si nu au parti mobile, deci sunt foarte silentioase in timpul functionarii. 

 

Avantajele si dezavantajele unui HDD

Un prim avantaj legat de acest spatiu de memorie e faptul ca e potrivit pentru stocarea in masa. Mai exact, iti va fi de folos pentru a salva multe filme, jocuri, fotografii, muzica si asa mai departe. Capacitatea pe care o ofera e una generoasa care nu te limiteaza prea mult. Sunt chiar si variante de 15 TB, potrivite pentru servere, deoarece ca utilizator obisnuit nu vei avea nevoie de atat de mult. 

Apoi, un alt punct forte il reprezinta posibilitatea de a folosi mai multe device-uri de acest fel la un computer. Acestea din urma sunt de cele mai multe ori dotate cu multiple spatii pentru HDD, motiv pentru care nu va trebui sa-l inlocuiesti pe cel vechi, daca vrei o capacitate mai mare, ci sa mai adaugi unul. 

Mai ai in vedere si faptul ca Hard Disk-urile sunt si rezistente in timp, daca sunt intrebuintate in conditii bune. Ele ofera un numar infinit de utilizari, deci, nu iti face griji in aceasta privinta. 

Si, un ultim avantaj, dar foarte important, tine de costuri. Pretul per GB este unul mult mai accesibil la aceste device-uri, fata de cum se intampla la SSD-uri, deci, reprezinta o alegere foarte potrivita pentru ce care au un buget mai redus sau care vor cu o suma mai accesibila sa cumpere o unitate de stocare foarte generoasa. 

Pentru a avea o perspectiva cat mai clara atunci cand vrei sa faci astfel de achizitii, vrem sa-ti vorbim bineinteles si despre dezavantajele pe care le aduce cu sine o astfel de alegere. 

Primul e acela ca HDD-ul are dimensiuni fizice mai mari fata de cum se intampla la SSD-uri, ceea ce inseamna ca va ocupa mai mult loc printre componentele sistemului. Totodata, el e format din parti ce se afla mereu in miscare, motiv pentru care poate fi destul de sensibil la socuri mecanice.

Un lucru destul de neplacut e dat si de faptul ca viteza de scriere/citire e mult mai lenta in cazul acestor variante, ceea ce inseamna ca va dura putin mai mult pana cand se deschide computerul, pana se incarca aplicatiile sau se salveaza diverse fisiere. 

Un ultim dezavantaj pe care vrem sa-l amintim face referire la imbunatatirile ce ar trebui aduse. Avand in vedere faptul ca tot mai multi se indreapta catre SSD-uri, HDD-urile au inceput sa nu mai fie la fel de solicitate. Prin urmare, specialistii spun ca usor-usor li se apropie sfarsitul, motiv pentru care nu se mai aduc imbunatatiri prea multe cand vine vorba de performante. 

 

 

Avantajele si dezavantajele unui SSD

Referitor la avantajele pe care le poate avea un SSD, primul lucru pe care vrem sa-l spunem e legat de viteza lui de scriere/citire, in comparatie cu variantele de stocare clasice (HDD-urile). Aceasta e una mult mai mare, ceea ce va permite o functionare mai rapida, de la deschiderea sistemului de operare, pana la salvarea datelor – 400-500 Mb/s, fata de 140 Mb/s. 

Al doilea avantaj e legat de dimensiuni. Aceste device-uri ocupa mai putin spatiu si uneori pot fi montate chiar si direct pe placa de sunet. Astfel, dispozitivele cu o unitate de stocare de acest fel vor putea fi mult mai compacte. 

SSD-urile au si avantajul fapului ca sunt foarte silentioase. Ele nu prezinta componente in miscare, deci, nu vor scoate zgomot in timpul intrebuintarii. 

Un ultim aspect pozitiv in legatura cu o astfel de alegere tine de rezistenta lui la socurile mecanice si la variatiile de temperatura, care e una foarte mare, deoarece se folosesc memorii NAND, Flash si alte tipuri de cipuri de stocare, care nu presupun miscarea anumitor componente. 

Sa trecem acum si la detaliile mai putin placute. Primul pe care vrem sa-l spunem e legat de costuri, deoarece de asta se lovesc cel mai frecvent cei care ar opta pentru o astfel de alegere. SSD-urile sunt mai scumpe fata de HDD-uri, ceea ce nu e o veste buna pentru cei care nu au un buget mai generos la dispozitie. Sunt si variante mai accesibile, insa au o capacitate mult mai mica fata de un HDD la acelasi pret. 

Si in final, un alt dezavantaj e acela ca numarul de scrieri la un SSD este limitat. Dupa ce acesta s-a atins, dispozitivul poate incepe sa functioneze necorespunzator. 

Acestea sunt cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le stii cu privire la spatiile de stocare ce pot fi in computerul tau. Daca vrei sa ai parte si de capacitate mare si de viteza, poti opta pentru un SSHD (Solid State Hard Drive), ceea ce e o combinatie intre SSD (aici lista noastra comparativa) si HDD, ce va permite functionarea rapida a sistemului cand vine vorba de deschidere sau stocare, dar si pastrarea unui volum mare de date. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments