Telefonul fix – fara fir versus cablu

Am modificat articolul ultima data pe: 02.04.20

 

Potentialii clienti ai firmelor producatoare de telefoane fixe pot fi pusi in fata unei dileme atunci cand trebuie sa aleaga intre un dispozitiv cu fir si unul fara fir. Ne-am gandit sa le venim in ajutor cu argumente pentru una sau cealalta dintre categorii, privitoare la portabilitatea, calitatea si confortul convorbirii, designul si functiile aparatului.

 

Daca locuiesti intr-o zona in care semnalul retelelor de telefonie mobila este slab sau lipseste, vrei sa iei o pauza de la device-ul tau multifunctional care iti distrage prea des si prea mult atentia, sau daca pur si simplu preferi clasicul telefon fix, atunci iti oferim cateva aspecte de care sa tii cont in momentul in care vei vrea sa cumperi un aparat, dar nu te poti hotari daca vrei unul cu sau fara fir.

 

Portabilitate 

Un aspect de care nu poti face abstractie in optiunea pentru un anumit tip de telefon fix este cat de “fix” este acesta sau cat de “mobil” poti fi tu in anumite circumstante. Telefonul cu cablu depinde de lungimea firului pentru a fi mutat, ceea ce se intampla, de obicei, atunci cand ai o conversatie indelungata si iei aparatul de pe masuta si ti-l asezi in poale, pe fotoliu. Daca te afli la birou, atunci acesta iti va fi oricand la indemana, si acest aspect nu prezinta mare importanta.

Daca insa ai o casa mare, si exista riscul sa nu auzi cand suna telefonul sau ca apelul sa se intrerupa inainte ca tu sa ajungi sa ridici receptorul, atunci varianta fara fir este clar o alegere mai buna pentru tine. 

Aceeasi solutie este indicata daca petreci mult timp afara, in curte casei, unde doar telefonul fara fir te poate insoti. La fel vei proceda si in cazul in care, dintr-un motiv oarecare, de la banala raceala care te retine in pat la activitatile in bucatarie care te tintuiesc langa aragaz pentru a nu se arde mancarea, nu te poti deplasa in timp util pentru a prelua apelul. 

 

 

Intimitatea convorbirii

Indiferent daca vrei sa comanzi pizza sau sa faci o declaratie de dragoste, de cele mai multe ori nu este nevoie de alte urechi in afara de ale tale si ale interlocutorului. Dar nici nu este politicos sa-i poftesti afara din camera pe membrii familiei sau pe musafiri pentru ca tu sa nu te simti stingher sau sa-i faci si pe ceilalti sa se stanjeneasca. Nu trebuie nici sa fii nevoit sa vorbesti in soapta, caz in care risti ca mesajul tau sa nu fie inteles de la celalalt capat al firului.

Receptorul mobil iti permite sa parasesti audienta si sa te retragi intr-un loc unde poti sa-ti desfasori discutia in mod natural, pe tonul adecvat.

 

Calitatea sunetului

La acest capitol, parerile sunt impartite. Unii utilizatori sustin ca aparatele cu fir redau mai clar convorbirea, reusind sa surprinda aproape toate detaliile legate de inflexiuni ale vocii sau tonalitate. Aceste aspecte sunt extrem de importante in comunicarea la distanta, avand in vedere ca sunt singurele care pot da informatii cu privire la starea de spirit a interlocutorului sau nuante ale opiniei pe care o are fata de subiectul discutat.

De asemenea, telefoanele fara fir pierd din calitatea semnalului pe masura ce se indeparteaza de baza, distorsionand astfel si intensitatea sunetului sau determinand intermitente in receptarea lui.

Alte opinii afirma ca, in cazul in cazul in care aceste diferente intre tipurile de dispozitive exista, atunci ele sunt foarte mici, aproape insesizabile. 

 

Raza de actiune

In cazul aparatelor cu fir, acest aspect este clar. Raza de actiune este data de lungimea cablului. Pentru celalalt tip insa, aceasta distanta variaza intre interior si exterior. Cu alte cuvinte, pentru a te bucura de semnal optim nu te poti indeparta la mai mult de cateva zeci de metri in interior si cateva sute de metri in exteriorul cladirii.

Diferenta se datoreaza faptului ca, in casa, zidurile functioneaza ca obstacole pe care semnalul trebuie sa le depaseasca, pierzand din intensitate mai repede decat intr-un plan deschis.

 

Numarul receptoarelor

In functie de numarul membrilor familiei tale care vor utiliza aceeasi linie telefonica si de dimensiunile casei tale, poti avea nevoie de un aparat care sa iti asigure optiunea mai multor receptoare. De obicei, oferta firmelor producatoare se ridica pana la 5 astfel de componente.

Daca detii mai multe receptoare, cu siguranta ai nevoie de o solutie pentru ca ele sa poata avea acces la o sursa de energie atunci cand se descarca. O singura baza poate face fata cu brio la doua receptoare, dar daca ai mai multe, atunci poti achizitiona mai multe baze. Aceste optiuni sunt de obicei disponibile in cazul telefoanelor fara fir.

Exista insa si aparate cablate care, in afara de receptorul atasat de baza, sa aiba in componenta si unul mobil. 

 

 

Design

Desi aparatele cu fir sunt in general ceva mai grele si mai masive, in nici un caz ele nu mai au aspectul de pe vremea bunicii. Daca vrei un aparat retro, care sa dea casei tale aerul vremurilor de odinioara, poti opta fara probleme pentru un dispozitiv cu disc.

Daca insa esti adeptul ergonomiei si al modernitatii, precum si daca ai nevoie de functii suplimentare pe care telefonul tau sa le indeplineasca, vei apela la un telefon cu butoane.

 

Functii

In ceea ce priveste functiile si specificatiile tehnice, de multe ori, dar nu intotdeauna, aparatele cu fir pentru uz casnic sunt mai simple. In cazul celor de care te folosesti la birou, unde ai nevoie de elemente suplimentare, cum ar fi conectarea la fax, functia de conferinta sau apelul in asteptare, acestea devin din ce in ce mai sofisticate.

Dispozitivele DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) iti pot oferi anumite avantaje, disponibile in functie de pretul aparatului, care ii apropie mult specificatiile de cele ale unui telefon mobil: functie walkie-talkie, care functioneaza pe aceleasi principiu ca statiile de emisie-receptie; ecran LCD color; compatibilitate SMS, deci poate primi sau trimite mesaje text; apelare prin internet, care iti va permite initierea de convorbiri internationale fara ca factura ta sa se incarce. 

Cele mai bune telefoane fixe pot fi conectate cu smartphone-ul prin Bluetooth sau WiFi, ceea ce iti va permite receptarea pe telefonul mobil a apelurilor initiate pe fix sau apelarea de pe smartphone, dar folosind reteaua si sistemul de taxare proprii serviciilor de telefonie fixa.

 

Lasa un comentariu

avatar
  Aboneaza-te  
Anunta despre