Top 10 avantaje ale SSD-urilor

Am modificat articolul ultima data pe: 12.07.20

 

SSD-urile sunt spatii de stocare din ce in ce mai intalnite, care permit o functionare mai rapida a computerului, consuma putina energie, nu se infierbanta si sunt foarte rezistente. Totodata, ele nu fac zgomot in timpul utilizarii, nu trebuie defragmentate si nu sunt afectate de campurile magnetice. 

 

Daca e momentul sa iti cumperi un computer si nu stii daca sa alegi un model cu SSD (Solid State Drive) sau HDD (Hard Disk Drive), noi vrem sa iti spunem in continuare care ar trebui sa fie motivele ce sa iti intareasca convingerea ca prima din variante e cea mai buna. Asadar, iata ce avantaje aduc cu sine SSD-urile:

 

Pot contribui la deschiderea mai rapida a sistemului

Dispozitivele de acest fel pot ajuta la o incarcare mai rapida a sistemului de operare, cu conditia ca acesta din urma sa fie instalat pe SSD. De ce spunem asta? Pentru ca sunt frecvente cazurile in care se opteaza pentru o varianta hibrid, mai exact atat pentru un spatiu de stocare de tip SSD, cat si HDD. 

Odata instalat Windowsul, PC-ul/laptopul se va deschide mult mai repede si va fi gata de utilizare. Bineinteles ca incarcarea rapida depinde si de alti factori, precum procesorul, de exemplu, dar SSD-ul ajuta foarte mult si el. 

 

 

Contribuie la gasirea mai rapida a informatiilor dorite

Aceste spatii de stocare sunt avantajoase si datorita vitezei pe care o au. Aceasta poate fi cu 300% mai mare fata de cum se intampla la clasicele HDD-uri. Asta se intampla deoarece in interior sunt cipuri care nu cauta informatia si o afiseaza dupa ce o gasesc, ci pur si simplu o livreaza instant. 

Daca vrei sa economisesti timp si totul sa se miste mult mai rapid, atunci ai nevoie de un SSD.

 

Sunt silentioase

De cele mai multe ori, zgomotul care se aude din interiorul unui laptop provine de la spatiul de stocare, mai exact de la Hard Disk. Daca nu mai vrei sa auzi sunetul respectiv, ci vrei ca totul sa fie cat mai silentios, atunci ai nevoie de un SDD. 

Aceste dispozitive nu fac zgomot, deoarece ele nu au in interior componente mecanice asa cum se intampla in cazul HDD-urilor, ci niste cipuri cu informatii, care nu se misca in nici un fel. 

 

Nu se infierbanta

Ai observat ca de multe ori laptopul tau se infierbanta in anumite zone? Ei bine, in general asta se intampla in locul in care e plasat HDD-ul, deoarece acesta lucreaza prin componentele mecanice pe care le are. 

La SSD insa, nu se intampla asa. Aceste componente, chiar daca se incalzesc putin, nu o fac atat de tare incat sa poata trece caldura prin carcasa si sa se simta la exterior. Asadar, acesta e un alt mare avantaj al acestor unitati de stocare. 

 

 

Sunt rezistente la socuri mecanice si variatii de temperatura

SSD-urile sunt construite intr-un mod foarte calitativ si in asa fel incat sa fie foarte rezistente la tot felul de factori, printre care amintim socurile mecanice si oscilatiile de temperatura. 

Mai exact, daca scapi din mana un HDD, de la o distanta ceva mai mica de 100 cm, risti sa apara defectiuni iremediabile, la fel si atunci cand transporti des cu masina un laptop sau o unitate ce are incorporat un astfel de spatiu de stocare. Cu SSD-urile insa e diferit, deoarece acesta nu vor pati nimic nici daca vor cadea de la distante mai mari de 1 metru. Bineinteles, recomandat ar fi sa eviti socurile mecanice, dar, in cazul in care ele apar e foarte probabil sa nu fie nici un fel de urmari. 

Totodata, SSD-urile nu sunt sensibile la variatiile de temperatura. Nu trebuie sa mai astepti sa se “adapteze” laptopul cand vii de afara iarna si l-ai avut cu tine.

 

Consuma putina energie

Energia redusa pe care o foloseste un astfel de device se vede mai ales in durata de viata mai lunga a bateriei unui laptop, deoarece va consuma 2W, spre deosebire de 6W, cum se intampla in cazul variantelor cu HDD. 

Acest avantaj se poate vedea si in facturile de energie electrica, insa diferenta nu este una foarte mare.

 

Au dimensiuni fizice reduse

Oamenii isi doresc tot mai mult notebook-uri si ultrabook-uri, iar incorporarea SSD-urilor in interior ajuta la reducerea dimensiunilor unui laptop, deoarece aceste spatii de stocare nu ocupa mult loc, ci sunt compacte. 

 

Rezista la campuri magnetice

Cand ai un device ce foloseste un SSD, nu trebuie sa mai ai grija sensibilitatii crescute la campurile magnetice, deoarece datele nu sunt stocate in mod electromagnetic, asa cum se intampla in cazul HDD-urilor. Asadar, poti tine laptopul fara nici o grija in apropierea difuzoarelor/subwooferelor. 

 

 

Nu mai este necesara defragmentarea

Un alt mare avantaj al SSD-urilor e faptul ca nu mai e necesara defragmentarea. Acest lucru se intampla datorita faptului nu se folosesc platane circulare care salveaza datele, cum e in cazul spatiilor de stocare clasice. Totul e mult mai simplu la SSD-uri.

 

Au o durata de viata mare

Device-urile acestea sunt foarte rezistente in timp. E foarte posibil ca pe tot parcursul duratei lor de viata sa nu fie necesar sa intervii in vreun fel. Probabil vei spune ca mai mare e “varsta” pe care o poate atinge un HDD, deoarece el are un numar infinit de scrieri/citiri, pe cand la SSD acesta e limitat. 

Da, asa e, dar mediile de stocare clasice necesita de multe ori reparatii, se pot strica mult mai repede dintr-o multime de cauze (socuri mecanice, uzura unei piese componente, variatii de temperatura etc.), iar de cele mai multe ori nu ajung sa fie folosite la fel de mult ca un SSD. 

Cele amintite mai sus sunt unele dintre cele mai comune si apreciate avantaje pe care le pot avea Solid State Driverele. Analizeaza-le bine si vezi daca sunt ceea ce tu cauti. 

In eventualitatea in care vrei sa cumperi SSD-uri ieftine si bune pentru computerul tau, vezi ce variante sunt prezente in magazinele online. Vei gasi o multime de articole, preturi foarte bune si de multe ori oferte de nerefuzat. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments